"OVO JE BLAM! I LJUDSKI I POLITIČKI I PRAVNO" Vukadinović: I pre Kurtija je bilo nekih političara u Prištini! ZSO JE OBAVEZA
Đorđe Vukadinović i Mina Zirojević, Foto: Kurir Televizija, EPA/Valdrin Xhemaj

kurir tv

"OVO JE BLAM! I LJUDSKI I POLITIČKI I PRAVNO" Vukadinović: I pre Kurtija je bilo nekih političara u Prištini! ZSO JE OBAVEZA

Politika -

Porodica bivšeg policajca Slađana Trajkovića koji je sredinom decembra uhapšen pod optužnicom da je učestvovao u ratnom zločinu, najavila je za danas u devet časova protest ispred zgrade Specijalnog tužilaštva u Prištini.

Cilj protesta je ukazivanje javnosti na grubu nepravdu koju pravosudni organi Kosova čine osumnjičenom Slađanu Trajkoviću odbijanjem zahteva odbrane da se brani sa slobode ili eventualno kućnog pritvora.

Profesor doktor Mina Zirojević, sa Instituta za uporedno pravo i Đorđe Vukadinović, politikolog.

Zirojević, VUkadinović
foto: Kurir tv

Zirojević je podsetila na potpuno nepoštovanje ljudskih zakona od strane "kosovskih" vlasti i organa reda, kao i to da je vandalizam, koji je prisutan prema našem narodu, potpuno zanemaren od strane EU koja je "protektor" takozvane države Kosovo.

- Pokazuju svoje pravo lice. Nisu sposobni da naprave državu. Nema zaštite spomenika, ljudi, korupcija je sve veća, nema privrede... Ljudi dođu i kažu da nema dobre zdravstvene zaštite, pa sa Kosova idu da se leče u Srbiji... Niko ne garantuje čvrstinu sporazuma - rekla je Zirojević.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da istrajnost Srbije na formiranju Zajednice srpskih opština jača poziciju naše zemlje, dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti slabi poziciju Prištine svaki put kad kaže "ne".

02:18

Situacija u Ukrajini ide u prilog Srbiji po pitanju situacije na KiM

Vukadinović je neformiranje ZSO nazvao sramotnim.

- Sramota je, nije sramota, blam je i ljudski i politički i pravno. Neispunjeno obećanje iz jednog sporazuma, koje uzmu sad i mašu kao šargarepom u drugom sporazumu. Briselski sporazum iz 2013. godine ima mnogo elemenata indirektnog priznavanja Kosovske nezavisnosti. Kao, neka vrsta slabe kompenzacije, za bolne ustupke Beograda - jeste ZSO - rekao je nazvavši srspku stranu davljenikom koji se hvata za slamku.

- To je sramota za posrednike, ali i za naše pregovarače! Ponovo se bavimo strašnim, zlim Kurtijem, pa bilo je i pre Kurtija nekih političara. Nemojte sada reći da EU i Amerika ne mogu da nateraju Kurtija da formira nešto što je potpisana obaveza! Mi apsolutno moramo da zahtevamo da se to realizuje! - rekao je Vukadinović.

Zirojević, VUkadinović
foto: Kurir tv

Zirojević je rekla da se u Engleskoj ozbiljno zahuktava zbog stanja na Kosovu i Metohiji i da Srbiji na duže staze ide u prilog situacija u Ukrajini.

- Sve svoje izbore na Kosovu dobijali su na "neću ja ništa". Vidimo da se u Engleskoj ozbiljno zakuvava. Delovi zemalja u Engleskoj, koje žele da se odvoje, kažu: da li ste vi priznali Kosovo? Jeste? Hoću i ja da idem po tom principu. Sada, sa situacijom u Ukrajini, koja nama ide savršeno u prilog, ako gledate na duže staze, te države u Engleskoj upravo žele da se odvoje pa da one biraju da li će da daju pare i oružje! - rekla je Zirojević.

Vukadinović se nadovezao na izjavu sagovornice povodom rata u Ukrajini i stanja u EU:

- To ste dobro rekli, ide nam u prilog dugoročno, ako preživimo ono kratkoročno - rekao je on, osvrnuvši se na formiranje ZSO i pritiske koje vrše na Srbiju, i postupke EU nazvao sramnim.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track