SRBIJA UOČI NATO AGRESIJE BILA KRCATA STRANIM ŠPIJUNIMA! Pukovnik u penziji otkrio: Potez komandanta RV i PVO i danas se PAMTI!
Foto: Kurir Televizija, Profimedia

bombardovanje 1999.

SRBIJA UOČI NATO AGRESIJE BILA KRCATA STRANIM ŠPIJUNIMA! Pukovnik u penziji otkrio: Potez komandanta RV i PVO i danas se PAMTI!

Politika -

Načelnik čuvene 63. padobranske brigade koja se herojski borila na Košarama 1999. godine, Vidoje Kovačević izneo je podatak da je u Srbiji uoči NATO agresije delovao veliki broj NATO špijuna.

Crna Hronika
foto: Kurir televizija

- Pred samo bombardovanje u vreme pritisaka zapada na Srbiju, na svim važnim objektima nalazili su se posmatraši NATO saveza. To u stvari nisu bilu nikakvi posmatraši već klasični špijuni. To je dopustilo naše rukovodstvo. Hvala komandantu vazduhoplovstava I PVO Ljubiši Veličkoviću koji je došao na posao u Zemun, pa je saznaviši da se na spratu ispod njega nalazi, navodno oficir za vezu NATO-a, rekao: " Ja ne želim da komandujem ovih operativnim sastavom kada je u istoj zgradi NATO oficir - rekao je Kovačević.

03:01

SRBIJA JE PRE NATO AGRESIJE BILA KRCATA STRANIM ŠPIJUNIMA! Pukovnik u penziji otrkio kako je na njih reagovalo srpsko rukovodstvo

Dodao je da su kako kaže NATO špijuni imali precizan u vid i u ljudske i u vojno-materijalne resurse Srbije:

- Znali su ne samo kompletan raspored našeg ljudstva i objekata nego su znali i gde se nalaze magacini sa ratnom opremom i naoružanjem. Krajem februara i početkom marta bili smo folkusirani da ta sredstva iz mirnodopskih uslova izmestimo u objekte koji bi minimalno zadovoljavali očuvanje svega što je vojska imala kako bi što manje opreme stradalo u prvim NATO udarima. Ta delokacija izvršena ja do kraja marta i oprema je sačuvana.

Kao jedan od aktivnih učesnika žestokih borbi na Košarama Kovačević je obajsnilo kako je na tom mestu došlo do sukoba.

Crna Hronika
foto: Kurir televizija

- Šiptarsko terorističke snage potpomognute Albanijom i NATO avijacijom izvršile su napad na karaulu Košare koja se nalazi na jednoj udolini na veoma nepovoljnom taktičkom položaju. Ušli su na teritoriju SRJ do kilometar u dubinu. Granične jedinice 53. graničnog bataljona su nadljudskim naporima uspele da ih zaustave, a artiljerija prištinskog korpusa je dejstvujući po dubini sprečavala njihov prodor na Kosovo i Metohiju.

Kovačević je objasnio zbog čega se borbenim dejstvima priključila padobranska brigada.

- Vojni vrh je procenio da je potrebno angažovanje padobranske brigade na tom prostoru. Mnogi postavljaju pitanje zašto baš padobranska brigada? Zbog toga što su borci 63. padobranske brigade u tom trenutku bili jedna od najosposobljenijih i najmotivisanijih vojnih jedinica i zaista nisu dozvolili neprijatelju ni pedalj napredovanja - kaže Kovačević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track