KURTI IZ BRISELA: Nismo potpisali jer Vučić nije bio spreman
Foto: Beta/Alexandros Michailidis

KURTI IZ BRISELA: Nismo potpisali jer Vučić nije bio spreman

Politika -

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je bio voljan danas da potpiše sporazum u Briselu, ali da druga strana nije bila spremna, prenosi Reporteri.

Kurti je, nakon sastanka u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje šefa spoljne politike Evropske unije Đozepa Borelja i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, kazao da Vučić nije bio spreman.

"Nisam potpisao jer druga strana nije bila spremna. Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst", kazao je Kurti i dodao da je šteta što večeras nije potpisano pošto je do dogovora došlo.

Kako je naveo, potvrda prihvatanja teksta trebalo je da se završi potpisom, ali srpska strana to nije uradila, iako su se saglasili.

Kurti je izbegao da odgovori na pitanje da li je sporazum dogovoren bez de-jure priznanja, a dao je isti odgovor kao ranije, a to je de fakto priznanje.

Prema njegovim rečima, današnji sastanak je bio konstruktivan, ali nije završen dogovorom.

Dodao je da će narednih dana biti još jednog sastanka, kao i razgovora sa diplomatama EU.

"Danas smo imali pozitivan, konstruktivan sastanak u Briselu i ovaj sastanak je bio potvrda da je evropski predlog prihvatljiv i nepromenljiv. Ranije sam rekao da je to dobra osnova i sada će se dalje razgovarati oko plana implementacije", naveo je kosovski premijer.

Naveo je da će uskoro građanima biti poznat sadržaj predloga dodajući da se kroz njega garantuje susedstvo Kosova i Srbije.

"Plan implementacije će biti kako sporazum o evropskom predlogu na terenu prevesti u realnost dve države. To je dogovor koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost stranaka, simetriju i dobrosusedstvo, na demokratski način. Svi će moći da pročitaju dogovoreni tekst", rekao je Kurti.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track