LIDER DEMOKRATSKOG SAVEZA KOSOVA ABDIDŽIKU: Kurti prihvatanjem predloga ispunio želju Srbije - sporazum bez priznanja
Foto: Reporteri

LIDER DEMOKRATSKOG SAVEZA KOSOVA ABDIDŽIKU: Kurti prihvatanjem predloga ispunio želju Srbije - sporazum bez priznanja

Politika -

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku ocenio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti večeras u Briselu prihvatio evropski predlog, čime je ispunjen cilj Srbije, s obzirom ne sadrži međusobno priznanje.

“Izjave premijera, o već prihvaćenom predlogu, koji nije predstavljen skupštini, potvrđuju zabrinutost DSK. Ovaj predlog nije konačan. Može se dvosmisleno tumačiti politički status dve zemlje. Sve osim priznanja – to je bio cilj Srbije”, napisao je Abdidžiku na Fejsbuku.

Dodao je da prihvaćeni dokument predviđa i sprovođenje svih dosadašnjih sporazuma – uključujući i Zajednicu srpskih opština, kao i poseban status za SPC.

“Premijer samo treba da se dogovori o datumu osnivanja Zajednice, pošto je prihvatanjem implementacije preliminarnih sporazuma, pristao da je uspostavi“, naveo je Abdidžiku.

Dodaje da je stav LSK da je Kurti potpuno pogrešno upravljao procesom dijaloga u poslednje dve godine, što je udaljilo dijalog od pravno obavezujućeg konačnog sporazuma do osnovnog sporazuma, bez priznanja, uz nastavak razgovora u narednom periodu.

"Zaključak - za izbor između takvog sporazuma i eventualne izolacije Kosova, odgovornost je na premijeru", napisao je Abdudžiku.

(Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track