"HTELI SU PO MODELU CRNE GORE DA PRISVOJE SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU" Beriša: Predsednik nije priznao niti će priznati "Kosovo"
Demo Beriša, Foto: Kurir tv

kurir tv

"HTELI SU PO MODELU CRNE GORE DA PRISVOJE SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU" Beriša: Predsednik nije priznao niti će priznati "Kosovo"

Politika -

Beograd i Priština saglasni sa evropskim predlogom za rešavanje krize u južnoj srpskoj pokrajini, kaže Borelj, predsednik Aleksandar Vučić insistira na Zajednici srpskih opština.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije govorio je o ovim navodima.

On je, kako je rekao, hladne glave naznačavao da će trebati puno dorade da bi predlog bio zadovoljavajući.

02:32

FORMIRANJE ZSO

- Postavlja se pitanje kako će Aljbin Kurti sada sve zaboraviti, a na bazi toga je i došao na vlast. Već su krenule kritike da je on doneo sporazum ne na priznavanje Kosova nego na formiranju ZSO. Problematična je pojava ponovnog britanskog uključujućeg faktora, odnosno njihova remetilačka funkcija koju i dalje nastavljaju.

Prokomentarisao je dalje mapiranje puta i dešavanja na relaciji Beograd - Priština.

- Predlog koji su dali evropski predstavnici i Amerikanci dovešće do implementacije plana na kojem će Amerikanci insistirati. Britanci ne odustaju od svog remetilačkog uticaja na ovom prostoru pa će predsednik morati hladne glave da deluje u daljem periodu da bi došli do zadovoljavajućeg nivoa. Sa druge strane ZSO je verifikovana kao međunarodni ugovor - rekao je.

Sporazum ne podrazumeva Kosovo od strane RS - ističe Beriša.

- ZSO je živa i treba da dobije pravni okvir! Ona je veza sa vladom RS koja će moći u nastavku dijaloga da se ostvari i aktvira u pravnom smislu, što je stabilnost za srpsku zajednicu - ističe Beriša.

Srpska pravoslavna crkva je takođe autonomna u daljem toku događaja i Beriša smatra ovaj korak potpuno logičnim.

- Ona ima svoju autonomiju i to je logično. Hteli su po modelu Crne Gore da prisvoje Srpsku pravoslavnu crkvu, kao vlasništvo "Kosova" dok nismo dobili sveobuhvatni dogovor u Crnoj Gori. Kada se pojavila prva verzija ponuđenog dogovora, Srbija nije odustala i predsednik niti je priznao niti će priznati "Kosovo" - mišljenje je Beriše.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja