EMANUELE ŽIOFRE ZA KURIR O KOSOVSKOM PITANJU: Predlog EU je istorijska prilika!
Foto: Nenad Kostić

stav

EMANUELE ŽIOFRE ZA KURIR O KOSOVSKOM PITANJU: Predlog EU je istorijska prilika!

Politika -

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre rekao je u intervjuu za Kurir, govoreći o kosovskom pitanju, da je evropski predlog rešenja - istorijska prilika.

Istakao je i da će Brisel insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

- Predlog EU je istorijska prilika. Zato je odlična vest da su se predsednik Vučić i premijer Kurti složili da nije potrebna dalja diskusija o predlogu EU. Međutim, uspeh dolazi sa stvarnim sprovođenjem sporazuma. Visoki predstavnik EU je nakon sastanka istakao da svi dosadašnji sporazumi iz dijaloga ostaju važeći i obavezujući, a to uključuje naravno i uspostavljanje ZSO i na toj urgentnoj stvari ćemo nastaviti da insistiramo - naveo je Žiofre i dodao:

- Neophodno je videti pozitivne strane ovog novog sporazuma. Sporazum može da donese nove ekonomske prilike kroz povećanu finansijsku pomoć, poslovnu saradnju i nove investicije na Kosovu i u Srbiji. To će takođe biti prekretnica u procesu integracije Srbije u EU. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak će nastaviti svoje diplomatske napore u martu u Beogradu i u Prištini u pripremi sledećeg sastanka na visokom nivou. Moramo svi zajedno da radimo da bi se ostvarila primena svih sporazuma.

Kurir.rs / B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track