"NEPOKOLEBLJIV STAV 5 DRŽAVA EU KOJE NISU PRIZNALE KOSOVO" Barac: EU je NIKAD UJEDINJENIJA, ali je njen uticaj NIKAD MANJI
KiM, Foto: Shutterstock

kurir tv

"NEPOKOLEBLJIV STAV 5 DRŽAVA EU KOJE NISU PRIZNALE KOSOVO" Barac: EU je NIKAD UJEDINJENIJA, ali je njen uticaj NIKAD MANJI

Politika -

Kao što je stolica u UN za tzv. Kosovo neosvojiva zbog Kine i Rusije u Savetu bezbednosti, tako je i jedinstvena Evropska Unija o pitanju kosovske nezavisnosti i dalje daleko od realnosti.

Iako su zagovornici kosovske nezavisnosti ulagali nade da će evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine doneti neku "novu realnost" stigla je još jedna potvrda da pet država unije koje ne priznaju nezavisno Kosovo, nemaju nameru da podlegnu pritiscima i promene svoj stav.

Milovan Božinović, dugogodišnji diplomata, ambasador Srbije u Nemačkoj i Austriji i Srđan Barac, iz Centra za društvenu stabilnost razgovarali su u jutarnjem programu o dešavanjima povodom pregovora oko KiM.

Srđan Barac
foto: kurir tv

Božinović smatra da je situacija olakšana ako se sve završi kompromisom.

- Sa svime što to znači pod kompromisom, mogli bismo da kažemo dobro složili su se. Međutim, ako pogledate situaciju u Španiji i u Slovačkoj vidite da problem teritorijalne napetosti koji oni imaju istorijski, nije odumro! On postoji.To su nesporazumi dugog trajanja da bi se sveli na pacifikovanu meru. Neće se tu ništa bitno promeniti - rekao je Božinović.

03:15

KiM

Srđan Barac je prokomentarisao nepokolebljiv stav država Evropske unije.

- U međunarodnim državama postoje samo interesi i međunarodno pravo i to su još uvek nedovoljno disciplinovana arena. A nama koji nismo te sile ostaje da insistiramo na principijelnom stavu. Da je tako jednostavno tumačiti pravo ne bi postojali toliki postupci. Ovih pet država se ophode prema svojim interesima, a nama ide u prilog kao zvanični dokumenti. Ali, faktičko stanje velike sile ne žele da priznaju, pa distribucijama moći menjaju geopolitičku sliku. Evropa je nikad ujedinjenija, ali je njen uticaj nikad manji. Ceo politički Zapad se homogenizovao, a ovih pet država trpe velike pritiske i biće im teško da ne odole i da ne pokleknu. Ono što je pozitivno je da mi vodimo izuzetno dobru politiku. Najgori scenario bio bi da jedna od tih pet država sada prizna tzv. državu Kosovo. Mi ne smemo da izdamo Kosovo - rekao je Barac.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track