VUČIĆEV NARODNI POKRET ZA SRBIJU JE ODGOVOR NA PRITISKE SPOLJA I IZNUTRA, PROČISTIĆE SNS! Analitičari o ideji predsednika
Foto: Printscreen/Instagram

snaga

VUČIĆEV NARODNI POKRET ZA SRBIJU JE ODGOVOR NA PRITISKE SPOLJA I IZNUTRA, PROČISTIĆE SNS! Analitičari o ideji predsednika

Politika -

Predsednik će od ovog vikenda, kako su potvrdili u Predsedništvu, zatražiti podršku naroda za odbranu zemlje i početi razgovore sa stanovništvom na jugu, najverovatnije u Vranju

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić počinje formiranje Narodnog pokreta za državu i namerava da u narednom periodu obiđe sve delove zemlje. U Predsedništvu Srbije je potvrđeno da će Vučić od subote zatražiti podršku naroda za odbranu Srbije i početi razgovore sa stanovništvom na jugu zemlje, najverovatnije u Vranju.

Kontinuitet

Ova vest samo je potvrda onoga što je Vučić najavio sredinom septembra prošle godine. On je tada rekao da bi u narednih šest meseci trebalo da bude formiran "veliki državotvorni i nacionalni pokret za opstanak i napredak Srbije".

- Moramo da podignemo glavu i glas za normalnu i snažnu Srbiju, koja će da brine o sebi, a ne o drugima, i da se suprotstavimo svim ovim teškim bolestima koje su u političkom smislu ophrvale naše društvo - rekao je tada Vučić.

On je kao jednu od ključnih zamisli naveo obračun s kriminalom u vlasti.

- To je jedna od najvažnijih stvari pokreta za Srbiju koji ćemo da pravimo. Apsolutno je najbitnije da ne bude tih koji su se obogatili, koji su bogati kao oberknezovi - izjavio je Vučić 25. septembra prošle godine u obilasku Vlasotinca.

Upravo ovaj segment pominje i politički analitičar Dejan Vuk Stanković, koji za Kurir kaže da će provereni ljudi biti u prvom planu novog pokreta.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir Televizija

- Od pokreta se može očekivati da će nastaviti dominaciju SNS u biračkom telu, barem u njegovoj početnoj fazi, jer se može pretpostaviti da će Vučić povesti sa sobom proverene, iskusne i nadasve nekorumpirane pripadnike te stranke, tačnije staviće ih u prvi plan. Ko će još pokretu pristupiti, otvoreno je pitanje. Čini mi se i da će biti i političko-ideološkog kontinuiteta. Dakle, donekle medijski retuširan "catch all" pristup (u prevodu: uhvati sve, prim. aut.), bez ideoloških dogmi, uz efektnu kampanju koja će biti bazirana na komunikacijskim veštinama i harizmi predsednika Srbije. U predvidivoj budućnosti neće imati ozbiljnog konkurenta, uprkos glasnoj i ambicioznoj opoziciji - ocenjuje Stanković.

Masovnost

Sociolog Vladimir Vuletić objašnjava za Kurir da novi pokret nagoveštava i ima za cilj masovnu aktivaciju stanovništva.

Vladimir Vuletić
foto: Kurir Televizija

- Novi pokret je pre svega odgovor na činjenicu da SNS ne može da se nosi sa svim pritiscima koji su svuda oko nas, dolaze i iznutra i od spolja. Sam predsednik ima nesumnjivu podršku, što se pokazalo na izborima. Ovaj pokret je logičan i očekivan potez i njegovim osnivanjem će početi nova epoha u političkom životu Srbije. Posle deset godina rada SNS nešto se moralo uraditi jer, u protivnom, postavlja se pitanje kakva bi bila politička stabilnost. Novi pokret je svakako iskorak ka toj stabilnosti. Šta sve to podrazumeva i kakvi će, u kontekstu svih pritisaka, potezi biti povlačeni, ostaje da se vidi. Mora se na izvestan način aktivirati narod. Bez aktivne podrške stanovništva ne može jedan čovek ili jedna partija da radi, a da ostali gledaju, ćute i čekaju da nešto padne s neba - smatra Vuletić.

BROJKE

14 godina postoji SNS

60 odsto glasova Vučić dobio na predsedničkim izborima (2.224.914 glasova)

120 poslaničkih mandata osvojila lista Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve

10 godina je SNS na vlasti

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track