"ANTIAMERIČKE STRASTI U SRBIJI VEĆE SU NEGO U SEVERNOJ KOREJI" Vuk Drašković za Kurir TV: Kako smo od 9. marta dospeli dovde
Foto: Kurir Televizija

KURIR TV

"ANTIAMERIČKE STRASTI U SRBIJI VEĆE SU NEGO U SEVERNOJ KOREJI" Vuk Drašković za Kurir TV: Kako smo od 9. marta dospeli dovde

Politika -

Prve masovne demonstracije u višestranačkoj Srbiji protiv vladavine Slobodana Miloševića održane su na današnji dan 1991. godine, na Trgu republike.

Protesti 9. marta, u organizaciji Srpskog pokreta obnove pod sloganom "Miting protiv petokrake", bile su početak uličnih protesta opozicije u Srbiji na koje je vlast odgovorila silom.

O velikim tajnama 9. marta, Slobodanu Miloševiću, ali i Ukrajini, govorio je za Kurir televizijiu lider SPO-a Vuk Drašković.

On se najpre dotakao masovne demonstracije 9. marta i otkrio da li su se isplatile.

- Da, to se isplatilo, bez obzira što nismo mogli da sprečimo glavni strateški cilj odnosno da se spreči režirani rat u Jugoslaviji, da se održi država i da se prečicom koja je ponuđena uđe u EU i NATO alijansu. Tog 9. mart 1991. godine Jugoslovenska zajednica tresla se u svojim temeljima. Pucnji u Hrvatskoj najavljivali su nesreću svih od Alpa do Soluna - istakao je Drašković.

Vuk Drašković
foto: Kurir Televizija

- Gde smo sada 32 godine kasnije? Slovenija i Hrvatska su u EU i u NATO-u. U NATO alijansi su i Crna Gora i Severna Makedonija, a obe imaju za cilj ulazak u EU. Pola BiH hoće u EU i u NATO, dok druga polovina, Republika Srpska to neće - naveo je.

- Gde je danas Srbija, najveća Republika nekadašnje SFRJ? Srbija danas ne zna ni gde su joj državne granice. Antiameričke i antizapadne strasti u Srbiji su kod većine građana veće čak nego u Severnoj Koreji ili Iranu. Mnogo je veći otpor Rusa u Rusiji protiv agresije nad Ukrajinom nego što je to u Srbiji. Šta je to uzrokovalo ovakav istorijski sunovrat pobedničkog srpskog naroda? - rekao je.

- Ne znamo ni šta se dešavalo 9. marta, ni šta je prethodilo 9. martu, niti ni čemu je mogao da dovede 9. mart. Nekoliko dana uoči demonstracija srpski pokret obnove, tada vodeća snaga opozicije, razotkrio je zaveru o krvavom režiranom ratu u Jugoslaviji - rekao je Drašković, a ostatak njegove izjave možete videti u videu ispod:

25:40

32 GODINE OD PRVIH MASOVNIH DEMONSTRACIJA PROTIV MILOŠEVIĆA! Vuk Drašković govorio o velikim tajnama 9. marta, ali i o UKRAJINI

Drašković se potom osvrnuo i na rat u Ukrajini.

- Nema ulaska u EU, bez ulaska u NATO. Ovo što se događa u Ukrajini postaviće gvozdenu zavesu koja će trajati 20 godina, a možda i duže. Svet se deli na svet diktature, logora, bede i neslobode. Prema mišljenju većine građana u Srbiji taj svet je EU, Amerika, Australija, Kanada odnosno Zapad. Sa druge strane su zemlje slobode, prosperiteta, ljudske sreće, bezgraničnih prava. Taj stvet za većinu građana Srbije je Rusija, Kina, Severna Koreja. Granica je postavljena, a Srbija mora da bira sa koje strane zida će biti. Ne možemo govoriti o snaženju i oporavku Srbije ukoliko odluči da postane izolovano ostrvo - rekao je Drašković i dodao:

- Ja se nadam da će ova ruska politika biti uskoro poražena. Ne od NATO-a ili hrabre Ukrajine, već od ruskog naroda i njegovoj pobuni. Ovo što se događa u Ukrajini nije samo zločin protiv Ukrajine, već i zločin protiv same Rusije i njene istorije. Reč Rusija prvi put od kada je ruskog naroda izgovara se kao kuga širom sveta. To je strašno. Počeo je otpor i ja se nadam da bi naša žestoka osuda bila najveća pomoć ruskom narodu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/S. Dobrijević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track