ZSO NAM JE POTREBNA SVUDA GDE ŽIVE SRBI! Vučić: ZSO mora po Briselskom sporazumu, svi hoće da se dočepaju Severne Mitrovice
Foto: Printscreen Video Plus

ZSO NAM JE POTREBNA SVUDA GDE ŽIVE SRBI! Vučić: ZSO mora po Briselskom sporazumu, svi hoće da se dočepaju Severne Mitrovice

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare "da je za nas važno što se ZSO pominje u prethodnom procesu dijaloga".

- Za to mi imamo potpise iz prethodnih godina, na nekima su Tačijevi, ali imamo potpise.

Predsednik je dodao da je Kurti juče došao i rekao mi imamo Ahtisarijev plan na šta smo rekli da mi taj plan nismo prihvatili i da on nema nikakve veze ali imamo potpise do kojih je došlo u prethodnom procesu dijaloga u Briselu.

- Nama je potrebna ZSO svuda gde ljudi živi, i za Srbe južno od Ibra koji doslovno žive u getu, a onda albanski predstavnici kažu ne i kažu da žele to da formiraju na 3 stuba: u skladu sa "ustavom Kosova", jednostranoj izjavi Federike Mogerini Isi Mustafi, i novinskom tekstu Gabrijela Eskobara i Dereka Šolea?!

- Ni od koga ništa ne krijem, zato vam govorim svaki detalj - dodao je Vučić koji je rekao da su celo veče insistirali "’Ajde Vučiću potpiši".

Svi koji žive južno od Ibra žive kao u getu. Nemaju ni institucionalni okvir, i bez obzira što gradimo veliku bolnicu u Gračanici, svi samo hoće da se dočepaju severne Mitrovice. Zato što je naslonjena na centralnu Srbiju, i tu im je lakše. Nama je ZSO potrebna svuda gde Srbi žive, ali naravno mnogo više na jugu, nego na samom severu. Time Srbi dobijaju insitucionalni okvir za svoje delovanje, predsednika, skupštinu savet, koja će komunicirati i sa centralnim vlastima. Kako god vi to nazivali. Izmišljali bajke, možete da radite šta hoćete, ovo je ono što je za nas važno - kaže predsednik.

Vučić je rekao da Albanci to negiraju, i da imaju tri stuba za svoje zahteve.

- Prvi je ustav Kosova, drugi je izjava Federike Mogerini koju je rekla Isi Mustafi. Treći stub je op-ed, pismo uredništvu koje su potpisali Šole i Eskobar. Ja sam pitao: "Ja sam svašta video, i veoma poštujem i gospodina Šolea, i Eskobara, ali jel moguće da vi meni govorite da je materijalni i formalni izvor prava, jedan tekst u novinama". I kao što vidite izborili smo se za našu stranu. Plašim se da će biti mnogo teže nego što mislim - rekao je predsednik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track