VUČIĆ NA FORUMU SA ITALIJANSKIM MINISTROM: Nikada se nismo služili trikovima, Srbija ima svoju reč, nema govora o priznanju Kosova
Foto: Printscreen Pink

poseta Antonija Tajanija

VUČIĆ NA FORUMU SA ITALIJANSKIM MINISTROM: Nikada se nismo služili trikovima, Srbija ima svoju reč, nema govora o priznanju Kosova

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Palati "Srbija" sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani.

Dvojica zvaničnika nakon sastanka učestvovala su na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije koji je u Beogradu okupio oko 400 kompanija iz obe zemlje.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

13.08 "Ovo je dobro vreme za nas"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je potpisivanju bilateralnih dokumenata sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Republike Italije Antonijem Tajanijem, a potom se oglasio na Instagramu:

"Verujem da će se obim trgovinske razmene Srbije i Italije već u narednoj godini značajno uvećati, a da će današnji forum dati dodatni podstrek italijanskim firmama da ulažu u našu zemlju, i obratno. Potpisivanje čak 11 sporazuma govori koliko je širok spektar naše saradnje i koliki je obostrani interes da radimo zajedno.

Želim puno uspeha vladi Đorđa Meloni i Antonia Tijani i nadam se još uspešnijoj budućoj saradnji. Ovo je dobro vreme za nas i odlična prilika za unapređenje odnosa naših zemalja", napisao je predsednik Vučić.

12.25 Pitanja novinara

Italijanska novinarka pitala je koja je uloga Italije u dijalogu.

- Italija želi da bude protagoniosta na Zapadnom Balkanu. Srbija je velika zemlja koja ima drevnu tradiciju i koja može da bude ključna u stabilnosti na Balkanu - rekao je Tajani i podsetio da Italija dobro poznaje ovo područje:

- Naši vojnici su prisutni na Kosovu u mirovnoj misiji, štiteći hrišćanske manastire od napada...

Predsednik Vučić je podsetio da Srbija ne deli mišljenje sa Italijom.

- Za Italiju je Kosovo nezavisna država, za nas ne, ali naše je da razgovaramo i čuvamo mir i stabilnost - rekao je Vučić, a kada je reč o Ukrajini, dodao je, voleli bi da rat u Ukrajini stane ovog sekunda. Ali hoće li biti mira ne zavisi od nas - rekao je Vučić.

- Za nas je situacija u Ukrajini, višestruko teška. Srbija želi mir. I nama će to doneti ogromno olakšanje. Daćemo sve od sebe da čuvamo mir u zemlji i regionu. Zahvalan sam gospodinu Tajaniju što dobro razume poziciju Srbije.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Pink

Novinarka RTS-a je pitala koje su to oblasti koje imaju najviše potencijala u Srbiji.

- Mnogi sektori su zanimljivi za italijansku privredu, pogotovo automobilski sektor - rekao je Tajani.

Hoće li Beograd implementirati dogovor iz Ohrida, pitanje je za predsednika Vučića.

- Srbija se nikada nije služila trikovima, za razliku od svih. Ono što sam rekao u Ohridu, Briselu i Skupštini Srbije ponavljam svakog dana i ni za jotu se moj stav nije promenio. Pravno obavezujuće za Srbiju je kada stavim potpis i pečat na nešto. Srbija će da radi na implementaciji - rekao je Vučić.

- Nema govora o priznanju - ponovio je predsednik i rekao da Srbija ima svoju reč i to nešto znači.

- Naravno da mi nije lako da trpim najneodgovornije tipove u našoj zemlji, ali to ću ostaviti za drugi put. Oni će dobiti pravi politički odgovor.

12.17 Tajani: Uložili ste velike napore za mir na Balkanu

- Kao što je podsetio predsednik Vučić mi podržavamo da Balkan postane deo Evropske umije - poručio je Tajani i zahvalio predsedniku Srbije na velikim naporima koje je uložio u postizanju miroljubivih odnosa na Balkanu, pogotovo kada je reč o saradnji sa Kosovom, što nije bilo lako.

- Zahvaljujući njegovom angažovanju situacija je mirna - rekao je on i dodao da je nova Vlada odlučila da politiku prema Balkanu uspostavi kao strateški prioritet.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Pink

- U aprilu ću ugostiti u Rimu ministre inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana.

12.10 Vučić: Ovo je najveći poslovni Forum

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je izuzetno srećan zbog prisustvovanja ovom Forumu.

- Verujem da ćemo obim trgovinske razmene veće naredne godine uvećati i da će ovo danas biti veliki podsticaj za italijanske firme da ulažu u Srbiji, ali i naši privrednici u Italiji. Srbija je u poslednje tri godina imala velikih privrednih uspeha. Mi smo uspeli da privučemo gotovo 63 posto direktnih stranih investicija za ceo Balkan.Davanje subvencija se uvek višestruko isplate - rekao je Vučić.

Naš cilj je da privučemo što više preduzeća iz Italije, poručio je predsednik.

- Sledeće godine očekujemo početak serijske proizvodnje novog električnog automobila u Kragujevcu i to će biti direktan podsticaj privredi. Potpisali smo 13 sporazuma i možete videti koliko je širok dijapazon naše saradnje. U italijanskim kompanijama radi 22.000 naših ljudi.

- Italija je drugi najveći strani investitor u našoj zemlji. Mi posatajemo neko ko može da bude interesantan. Želimo mnogo uspeha vladi Đorđe Meloni. Oni nikada nisu vodili politiku pritisaka na našu zemlju, verujem da ćemo da imamo još bolju i bližu saradnju - naveo je Vučić i pozvao Tajanija da dođe u Veronu na sajam vina.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Pink

- Nadam se da će Đorđa Meloni tokom ove godine da poseti Beograd i napravimo još neke sporazume - kazao je Vučić.

12.00 Potpisivanje bilateralnih sporazuma

U toku je potpisivanje niša sporazume između Srbije i Italije. Sporazum su sa italijanskim predstavnicima, potpisali su ministri Ivica Dačić, Maja Gojković, Bratislav Gašić, Goran Vesić, Tomislav Momirović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadeš, direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević, Nikola Matić, predstavnika udruženja inženjera.

11.13 Na Srbiju uvek možete da računate

Nakon obraćanaj na Forumu, predsednik Aleksandar Vučić oglasio se i na Instagramu:

"Italija nam je iskreni prijatelj na kojeg smo uvek mogli da se oslonimo. Hvala vam što ste danas ovde, a mi ćemo kao država dati sve od sebe da vaše poslovanje pomognemo i podržimo. Na Srbiju uvek možete da računate, kao što mi znamo da uvek možemo da računamo na vašu posvećenost i prijateljstvo", napisao je predsednik.

10.35 Vučić: Za nas je Italija iskreni prijatelj

"Biti preduzetnii znači imati viziju", rekao je predsednik Aleksandar Vučić na početku skupa pozdravljajući goste iz Italije.

- Zadovoljstvo mi je da vam poželim dobrodošlicu. Ponosan sam na činjenicu da smo stvorili povoljan ambijent za privrednike. Razmena sa Italijom iznosi oko 4,6 milijardi evra.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je pozvao italijanske kompanije da dođu, jer Srbija nudi sigurnost sistema.

- Porezi nisu menjani 10 godina na štetu preduzetnika, osim što su smanjeni doprinosi preduzetnika - rekao je predsednik.

On je napomenuo da je poslovanje sa Italijom udvostručeno.

- Za nas je Italija iskreni prijatelj. Italijanski privrednici su dobrodošli u Srbiju. Mi nudimo sigurnost jednog sistema, mi nismo 10 godina menjali poreze, 10 godina naša valuta je stabilna i nikakvih problema nemamo. Dve od tri najveće banke u Srbiji jesu italijanske. Ponosan sam na činjenicu da imamo dobro stanje javnih finansija. Što se tiče infrastrukture, imamo dobru digitalnu infrastrukturu. Što se tiče putne, železničke infrastrukture, napredujemo, gradimo. Što se tiče odnosa, italijanske politike prema zapadnom Balkanu, ovde grade ogromne simpatije prema Italiji. Italijanski preduzetnici ovde mogu da se osećaju kao kod kuće - reko je predsednik Vučić.

palata Srbija
foto: Printscreen Pink

- Ne krijem kada kažem da je Italija najpopularnija u Srbiji. I teško da ćete naći nekoga ko nema lepo mišljenje o Italiji - rekao je predsednik.

Šta znače prave porodične kompanije i porodični biznis video sam upravo u Italiji, napomenio je Vučić.

- Želeo bi zato da imamo takvih kompanija što više u Srbiji. Verujem i da će se naši privrednici odlučiti da investiraju u Italiji - rekao je predsednik i dodao da je Srbija uspela da privuče 63 odsto stranih investicija, što nije lako, kao i da je Srbija prva po visini plata i penzija.

10.17 Tajani: Mi želimo da Srbija postane deo EU

Italijanski ministar Antonio Tajani zahvalio se domaćinu na gostoprimstvu i istakao koji su planovi italijanske Vlade:

- Italija želi da bude prisutnija u Srbiji i na Balkanu. To je strategija naše vlade. Počeli smo upravo od Srbije, velike i značajne balkanske zemlje, koja je kandidat za pristupanje EU. Balkan je deo Evrope, tu žive naši prijatelji sa kojima smo sarađivali i sarađujemo. Balkan ima strateški značaj. Najavili smo da će prvi biznis forum biti upravo ovde, u ovoj prijateljskoj zemlji. Drevni odnos želimo da negujemo i ojačamo. Zahvaljujem predsedniku Vučiću na svemu što čini, zajedno sa vladom, da se očuva mir - poručio je Tajani na Forumu.

Italija je zemlja koja je industrijski razvijena i druga po razvijenosti u EU, napomenuo je Tajani.

- Mi želimo da Srbija postane deo EU, da se kandidatura transformiše u članstvo u Uniji. Moj sagovornik je govorio o borbi protiv klimatskih promena. Moramo da sarađujemo i u tim fundamentalinim sektorima. Važno je da se poslovni ljudi sastanu. Industrija i preduzeće je konkurentno samo ako ima mogućnost da se inovira - naveo je Tajani.

Italijanski ministar je istakao da je želja da se podstaknu mladi koji žele da postanu preduzetnici.

palata Srbija
foto: Printscreen Pink

- Organizovaćemo festival start ap preduzeća. Mi smo spremni i želim da najavim da smo spremni da organizujemo sledeće godine ovakav skup, u Trstu, gradu koji je najbliži Balkanu. Da naredne godine okupimo vas, ali i mnoge druge kolege. Potpisaćemo danas značajne sporazume. Zaista možemo da uradimo mnogo zajedno - rekao je Tajani i dodao da Italija želi da diskutuje ne samo o problemima, već i omugućnostima i potencijalima koje Balkan nudi.

09.50 Vučić na instagramu: Hvala Vam na prijateljstvu

"Ponosan sam i privilegovan što sam danas vaš domaćin i što zajedno organizujemo Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije. Hvala Vam na prijateljstvu ministre Tajani i ličnom angažmanu da tradicionalno dobre prijateljske i strateške partnerske odnose dve zemlje podignemo na još viši nivo", napisao je predsednik u objavi na Instagramu.

Inače, italijanske kompanije najviše su zainteresovane da u Srbiji ulažu u energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i infrastrukturu.

Robna razmena Srbije i Italije u 2022. godini bila je 4,6 milijardi evra, što je 10,5 odsto više nego u 2021. Izvoz Srbije je iznosio dve milijarde evra, a uvoz iz Italije 2,6 milijardi.

1 / 3 Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

Italija je po robnoj razmeni treći najznačajni partner Srbije i jedan od najvećih stranih investitora, sa ulaganjem od oko četiri milijarde evra.

U Srbiji posluje skoro 1.300 kompanija, preduzetnika i finansijskih institucija sa većinskim italijanskim kapitalom, a zapošljavaju oko 50.000 ljudi.

Forum organizuje Privredna komora Srbije (PKS) uz podršku italijanske agencije za trgovinu (ITA) i Ambasade Italije u Srbiji.

Kirir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track