"NE SME SE MERITI KO JE VEĆI SRBIN, A KO IZDAJNIK" Sagovornici Kurira saglasni: PRIŠTINA POVLAČI ISTI POTEZ UOČI SVAKIH PREGOVORA
Foto: AP Darko Vojinovic, EPA Milan Kammermayer, Shuttrestock, Ilustracija

kurir tv

"NE SME SE MERITI KO JE VEĆI SRBIN, A KO IZDAJNIK" Sagovornici Kurira saglasni: PRIŠTINA POVLAČI ISTI POTEZ UOČI SVAKIH PREGOVORA

Politika -

Evropska unija se nada da događaji poslednjih dana na Kosmetu neće uticati na sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine koji će danas razmotriti prve korake za primenu Ohridskog sporazuma, izjavio je portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.

Žarko Rakić, spoljnopolitički komentator i Đorđe Todorov, Centar za društvenu stabilnost razgovarali su o gorepomenutim navodima.

Rakić, Todorov
foto: Kurir tv

Rakić je izneo svoja očekivanja od "prvih koraka za primenu Ohridskog sporazuma".

- Već je sve viđeno. Ti incidenti uoči svakog pregovora, zapaljiva upozorenja iz Priština, nemogućnost da se formira ZSO i tapkanje u mestu, i kada čujemo izjave ovih u Briselu koji uporno prenose iste informacije, možemo videti samo pravac koji vodi kompromisu i dogovoru da bi Priština krenula u realizaciju onog što je potpisano - rekao je Rakić.

Rakić, Todorov
foto: Kurir tv

Prema Rakiću, kao miljenik Zapada, Priština i napredak u pregovorima je skoro pa nemoguće ostvariti.

- To je ustupak Beogradu da se o tome govori na način da Priština mora, ali ne postoje posledice koje ih na to teraju. Pozivanje na "kosovski ustav" nije nikakav argument, mi možemo da se pozovemo na svoj Ustav, pa nikom ništa. zapad ih je ohrabrivao u tome i u takvom ponašanju. Trenutna pozicija Srbije, svakako nije po volji Zapada, i zato ne treba biti ni trunku optimista, a Zapadu se žuri, da li će u toj žurbi da naprave neku grešku, ne znam - rekao je Rakić.

02:08

NE SME SE MERITI KO JE VEĆI SRBIN, A KO IZDAJNIK

Todorov se osvrnuo na Pogrom, na priznanje SAD koje ne kriju da su njihov pokrovitelj.

- Važno je da sve počiva na toj agresiji. Oni na dnevnom nivou isporučuju antagonizam nad Srbima jer ne mogu da izađu iz tog šablona ponašanja iako su naše odbrambene snage i sposobne i podizale s uborbenu gotovost, ali važno je pružiti našem rukovodstvu jednu sabornost jedno jedinstvo, a ono što je važno je da mi nemamo spoticanje i negativnu klimu po pitanju KiM, da se tu ne ističe ko je veći Srbin, ko je veći izdajnik, jer to je ono što otežava našu poziciju pregovaračkog tima - rekao je Todorov koji smatra da su svi prethodnici Aleksandra Vučića doveli do ove pozicije.

- Iz ove kože ne možemo - dodao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track