Koji termin je usaglašen za nestala lica? Petković tvrdi da je odbačen "prisilno nestali", EU dala odgovor
Foto: Beta/Miloš Miškov

Koji termin je usaglašen za nestala lica? Petković tvrdi da je odbačen "prisilno nestali", EU dala odgovor

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je u tekstu Deklaracije o nestalim licima koji je juče usaglašen u Briselu, zahvaljujući naporima Beograda odbačen termin "prisilno nestali" (enforced disappearances) koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba na tzv. Kosovu.

Petković je u saopštenju naveo da je umesto tog termina, usvojen termin "prinudno nestali" (forcibly disappeared) koji nije nikakva pravna kategorija i koji se ne nalazi ni u jednoj međunarodnoj konvenciji, već isključivo opisuje okolnosti pod kojim se nestanak desio i zato ne može da proizvede nikakvo pravno dejstvo po interese države Srbije, niti njenu odgovornost.

Prema njegovim rečima, zbog toga je sasvim jasno da Priština i Andin Hoti obmanjuju i dezavuišu javnost netačnim interpretacijama da je termin "prisilno nestali" prihvaćen i da će biti u mogućnosti da traže odgovornost države, jer to apsolutno nije tačno i on to zna.

"Sem očigledne politizacije ove visoko humane teme, razumljivo je nezadovoljstvo Prištine kojoj je propao plan da Srbiju optuži za sve slučajeve nestanka na Kosovu i Metohiji i da zlodela tzv OVK pripiše Beogradu, a što im je bila namera od početka, koju smo prozreli i osujetili", naveo je Petković.

Dodaje da je srpski pregovarački tim uspeo da u Briselu zaštiti interese Srbije kada su u pitanju nestala lica, ali i da su, kao i od samog početka ovog procesa, pokazali spremnost da to važno pitanje reše duboko uvereni da porodice svih nevinih žrtava zaslužuju mir bez ikakve politizacije.

"Nažalost, Priština nastavlja da ovu temu politizuje i koristi za dnevno političke obračune i svoje unutar političke prilike, ali ćemo se mi kao i do sada voditi isključivo činjenicama i argumentima", poručio je Petković.

S druge strane, premijer tzv. Kosova Aljbin Кurti insistira da su se stranke dogovorile o „prisilnom nestanku”.

Napomena: Sajt КALLКSO.com je poslao pitanja Evropskoj uniji da razjasni koji je tačno termin dogovoren između strana u Briselu za nestala lica. U odgovoru EU se navodi da su se strane usaglasile oko teksta deklaracije o nestalim licima, dok će dalji detalji biti objavljeni nakon odobrenja. Кako je saopšteno iz EU, tekst deklaracije o nestalim licima biće odobren na sastanku 2. maja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track