POJAS ZA SPASAVANJE ILI SLAMKA ZA DAVLJENIKE? Matović i Milićević o obesmišljavanju funkcije ZSO: Ovo je perfidan napad na Srbe
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

POJAS ZA SPASAVANJE ILI SLAMKA ZA DAVLJENIKE? Matović i Milićević o obesmišljavanju funkcije ZSO: Ovo je perfidan napad na Srbe

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa ministrom spoljnih poslova Švedske Tobijasom Bilstremom na Andrićevom vencu. Posle sastanka usledilo je zajedničko obraćanje u kojem se predsednik posebno osvrnuo na pitanje Kosmeta.

Aleksandar Vučić, KiM, sednica
foto: Beta Milos Miskov

Govoreći o situaciji u pokrajini predsednik Vučić je ponovio da Beograd neće podržati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i podsetio da Priština već 10 godina odbija da formira Zajednicu srpskh opština. Međunarodna zajednica snosi posebnu odgovornost za to što Priština ni posle 10 godina nije formirala Zajednicu srpskih opština.

Gosti koji su razgovarali o ovim dešavanjima bili su Perko Matović iz Centra za nacionlanu politiku i Đorđe MIlićević. ministar bez portfelja.

A šta poručuje specijalni izaslanik Vašingtona Gabrij Eskobar da će SAD priznati izbore na severu KiM bez obzira što ih Srbiji bojkotuju, kako je Priština viznom liberalizacijom nagradjena, a Srbi sa Kosmeta postali i najdiskriminisaniji narod u Evropi i ako je dozirani optimizam i postojao pre 10 godina kada je potpisan Briselski sporazum, da li je on danas u potpunosti i nestao i šta donosi nova runda pregovora Beograda i Prištine 2. maja u Briselu?

MIlićević smatra da interes nikad i nije bio da se formira ZSO.

- Nije slabost srpska konstruktivnost, predsednik je to jasno rekao - započeo je razgovor Milićević, a Perković se pridružio razgovoru.

Perko Matović, Đorđe Milićević
foto: Kurir tv

- Kurti ima apsoutnu podršku od Zapada, iako oni vide da je on destruktivna strana. Ovo je najkomplikovanija situacija. Sada, kada bi ovi izbori prošli to bi bilo elementarno kršenje srpskog prava na KIM. Ukoliko bi se, čak, i formirala ZSO, ona bi bila manja nego ljuštura. Ovo je perfidan napad šiptarskog režima. Ukoliko bi oni postavili svoje ljude na režim, ZSO ne bi imala tu funkciju koju bi trebalo da ima. Mi smo zaboravili, možda, šta ZSO podrazumeva - rekao je Matović i pojasnio:

03:29

FORMIRANJE ZSO, ILI NJENO OBESMIŠLJAVANJE?

- Ide se u obesmišljavanje te zajednice. Prema članovima Briselskog sporazuma mi smo imali pravo da uvedemo u tu zajednicu opštine južno od Ibra. Tim okvirom smo mogli da napravimo ozbiljan okvir. Oni žele da naprave manje nego ljušturu. Imam određenu nadu da će SAD na njih izvršiti pritisak da formiraju tu opštinu, a njihov plan je da to može da se izvede na način koji to nama ne odgovara. Ako vi nemate naše demokratske predstavnike tamo, ništa tu nema smisla - pojasnio je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track