STRAH SRBA NA SEVERU KOSOVA: Privremeni kontejneri za glasanje da ne postanu policijski punktovi!
Foto: Printscreen/RTS

šta posle izbora

STRAH SRBA NA SEVERU KOSOVA: Privremeni kontejneri za glasanje da ne postanu policijski punktovi!

Politika -

Izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije simbolično su obeležili privremeni kontejneri za glasanje koje su postavile prištinske vlasti. Fijasko izbora i glasanje svega 13 Srba potvrdio je njihovu nelegitimnost, a iza svega toga već se nazire još veća zabrinutost srpske zajednice.

Jedan od brojnih razloga su i pomenuti kontejneri, za koje postoji bojazan da će se od privremenih objekata pretvoriti u punktove specijalne policije Kosova.

Zlokobno

Milan Ivanović, načelnik u KBC "Kosovska Mitrovica", jedan je od onih koji se pribojavaju ovakvog scenarija. On za Kurir kaže je strah Srba opravdan, jer su sličnu situaciju imali s privremenim punktovima na Jarinju, Brnjaku i Bistričkom mostu.

Milan Ivanović
foto: Beta Saša Đorđević

- Priština je koristila svaku situaciju da je za Srbe napravi nepodnošljivom. Kontejneri koje su sad postavili za Srbe su zlokobni, jer opominju na slučaj kad su, nakon uklanjanja barikada, postavljene privremene barake koje do danas ne samo da nisu uklonjene već su dorađene, pa su postale pravi utvrđeni bedemi s betonskim preprekama i džakovima peska, opasane ogromnim ležećim policajcima. Sada na severu KiM imamo kontejnere, a doveli su i 1.000 policajaca koji su utrenirani za svaku vrstu intervencije. Strah je opravdan da će to ostati tu jer Kurti samo smišlja nove načine kako da zaplaši i protera Srbe - objašnjava Ivanović.

Samo još žicu da razvuku

On smatra da posle ovakvih izbora, na kojima je svaki 30. čovek izašao na glasanje, situacija nikad gora nije bila.

- Nikad užasnije nam nije bilo. Kurti će sad postaviti svoje namesnike, koje ne možemo da doživljavamo drugačije nego kao šefove koncentracionog logora u kom živimo. Njemu je ostalo još samo žicu da razvuče - poručuje naš sagovornik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track