UJEDINJENI: Vučić: Skup 26. maja biće miran, dostojanstven i s planom za normalnu Srbiju! Dačić, Ljajić, Popović: Svi dolazimo!
Foto: Beta/Miloš Miškov

PODRŠKA

UJEDINJENI: Vučić: Skup 26. maja biće miran, dostojanstven i s planom za normalnu Srbiju! Dačić, Ljajić, Popović: Svi dolazimo!

Politika -

Mi nismo hijene da koristimo nečiju tragediju, ne pozivamo ljude da bismo iskazivali bes i nekog tukli, za razliku od njih iz opozicije koji su zahtevali samo moju glavu, mi nudimo plan, rekao je predsednik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da će skup koji će vlast organizovati 26. maja u Beogradu biti miran, dostojanstven i sa planom za normalnu Srbiju i njenu budućnost, na kojem će govoriti i mnogi van političkih stranaka. Brojne političke stranke, koalicioni partneri SNS, podržale su ovaj skup, koji će biti održan ispred Narodne skupštine ili na Trgu republike, i najavile svoje prisustvo.

Vučić je naveo da je skup opozicije "Srbijom protiv nasilja" bio isključivo politički, sa zahtevom za njegovu glavu.

- Oni kažu da smo se prepali. Mi nismo hijene da koristimo nečiju tragediju, ne pozivamo ljude da bismo iskazivali bes i nekog tukli, za razliku od njih, mi nudimo plan - istakao je Vučić za TV Pink.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Spreman da sasluša

On je dodao da je u međuvremenu spreman da sasluša opoziciju s njenim zahtevima, "ako su još uvek zainteresovani", iako i dalje kažu da smo im narušili pravo kada smo smanjivali izborni cenzus sa pet na tri odsto. Kako je naveo, "spremi su da im izađu u susret i da povećaju izborni cenzus na pet odsto, šta god žele, može i na sedam".

- Ali nije to fontana želja - pa hoćemo jedne izbore, a ove druge nećemo tad, već malo kasnije. Biće onako kako razgovaramo, o nečemu možemo da se dogovorimo, o nečemu ne možemo, ali sa njima očigledno da nema ni razgovora, već ih samo interesuje kako da maltretiraju građane - rekao je Vučić.

Šef diplomatije i lider SPS Ivica Dačić pozvao je sve Srbe da 26. maja dođu na skup u Beograd kako bi pokazali da je Srbija nepobediva, stabilna i pobednička zemlja.

Ivica Dačić
foto: EPA/Andrej Cukić

- Važno je u teškim trenucima pokazati odgovornost, za razliku od opozicije, koja sramotno zloupotrebljava veliku tragediju i tugu za svoje političke ciljeve. Znaju da ne mogu pobediti na izborima, zato hoće vlast putem ulice, što nikakve veze nema sa žrtvama i njihovim porodicama. Pokazaćemo 26. maja da je Srbija nepobediva, stabilna i pobednička zemlja! Pozivam sve Srbe, ma gde da žive, da 26. maja dođu u Beograd, da pokažemo svetu šta smo i ko smo. Srbi su najbolji narod na svetu kad je najteže - rekao je Dačić i zaključio da su Srbiji u ovim teškim trenucima više nego ikad potrebni stabilnost, ozbiljnost i jedinstvo.

I lider JS Dragan Marković Palma kazao je da će ta stranka podržati skup.

SPS, Kongres, Dragan Marković Palma
foto: Kurir Televizija

- Ne može opozicija, iako ima pravo, da kada je nešto loše, a da nema direktnog odgovornog lica, svaljuje sve na jednog čoveka, na Vučića. Nenadoknadiv je gubitak nakon dve tragedije, za koje su krivi dečak i mladić koji nisu normalni, a opozicija zloupotrebljava tragedije dok smo još u žalosti i pokazuju kako se navodno oni bore, a mi ne. Bore se oni, ali samo za fotelju bez izbora. Ovim skupom se pak pokazuje podrška svemu što država radi - kazao je Marković.

Umirujuće poruke

Rasim Ljajić, lider SDPS, za Kurir kaže da, ako budu pozvani, svakako će se odazvati i biti na skupu.

Aleksandar Vučić, Novi Pazar, Rasim Ljajić
foto: screenshot Pink tv

- U koaliciji smo već 10 godina i logično je da budemo i sada kada je teško, a ne samo kada se dele mandati i vlast. Tenzija u društvu je dosta velika i smatram da bi bilo važno poslati umirujuće poruke i pozive na permanentni dijalog o svim ključnim političkim i društvenim temama - rekao je.

Milan Krkobabić, predsednik PUPS, rekao je za Kurir da će oni biti uz građane i predsednika Vučića na skupu 26. maja.

Milan Krkobabić
foto: Miloš Miškov

- U danima velikih iskušenja i budućih sudbonosnih odluka preko su nam potrebni međusobno poštovanje, razumevanje i uvažavanje različitosti. Veliki narodni skup 26. maja biće skup pristojnih ljudi za pristojnu Srbiju - kazao je.

Nenad Popović, predsednik SNP, rekao je za Kurir da ta partija podržava poziv Vučića da se srpski narod okupi 26. maja i pokaže snažno jedinstvo u ovom teškom i bolnom trenutku za čitavu naciju.

Nenad Popović
foto: Miloš Perić

- Poslednje što nam sada treba jesu podele. Izgraditi bezbedno društvo i doneti sigurnost svim građanima, nastaviti ekonomski razvoj Srbije i odbraniti naše Kosovo moguće je samo ako smo okupljeni oko ovih najvažnijih ciljeva ovoga vremena, a ne pretnjama rukovodstvu države i protestima zarad gole borbe za vlast. Članstvo naše partije iz čitave Srbije će sa zadovoljstvom doći na veliki narodni skup koji je najavio predsednik Vučić - rekao je on.

Bogoljub Karić, osnivač PSS

Podrška svemu što je u interesu Srbije

Vaskrs, Uskrs, Milanka Karić, Bogoljub Karić
foto: screenshot Pink tv

Bogoljub Karić, osnivač Pokreta snaga Srbije, ističe da je predsednik Vučić svojim dosadašnjim radom pomirio Srbiju sa svim državama koje su je nekada gledale podozrivo, te da će njegov PSS i u ovom trenutku kada nam je potrebno jedinstvo podržati najavljeni skup.

- PSS u potpunosti podržava sve ono što je u interesu Srbije. Zato pozivam ne samo naše pristalice već i sve građane da izađu 26. maja na veliki sabor i daju podršku tom mirnom skupu - poručio je Karić.

I. Ž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track