OBRAĆANJE PETRA PETKOVIĆA O SITUACIJI NA KIM: "Vučić je upozorio Lajčaka na posledice Kurtijevog ponašanja, u toku je OKUPACIJA"
Foto: Printscreen/Pink

OBRAĆANJE PETRA PETKOVIĆA O SITUACIJI NA KIM: "Vučić je upozorio Lajčaka na posledice Kurtijevog ponašanja, u toku je OKUPACIJA"

Politika -

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obraća se povodom složene bezbednosne situacije na KiM.

Petković je rekao da je u toku sastanak predsednika Vučića i Miroslava Lajčaka, kao i da ga je Vučić upozorio na posledice Kurtijevog ponašanja.

- U toku je razgovor predsednika Vučića sa Miroslavom Lajčakom. Predsednik Vučić je upozorio Miroslava Lajčaka na sve posledice Kurtijevog ponašanja rekao je Petković.

- Danas je zvanično počela okupacija severa KiM od gaulajtera Erdena Artića koji je postao "gradonačelnik", a simbol ove okupacije je i ta krpa koju su istakli na zgradi opštine severne Kosovske Mitrovice. Ta zastava će trajati na tom mestu isto koliko i okupacija - ne dugo. To za nas nikada neće biti zastava. I sama istorija nas uči i pokazuje da svaka okupacija ima kraj, a i ova će se završiti onda kada Srbi izaberu trenutak kada je kraj ovoj okupaciji.

- Mnogo je zastava koje su se u prošlosti vijorile na KiM, i Musolinijeva i Hitlerova, a sve ih je pobedila srpska trobojka i tako će biti i ovog puta.

Petković je naglasio da su izbori nelegitimni jer je na njih izašlo samo 13 srba od 98 odsto koji žive na severu KiM.

- Jasno vam je da neko ko nema nikakav legitimitet, ne može predstavljati građane te opštine. Samo glavom i bradom dvoje Srba je glasalo na tim izborima u Kosovskoj Mitrovici. Ukupno je glasalo 1567 od toga 13 lica srpske nacionalnosti, to da na severu KiM gde živi 98 odsto srpskog naroda i gde je na izbore izašlo 13 Srba odnosno 0,029 odsto Srba ne mogu da budu nikakvi legitimni izbori.

- I sram bilo i Kurtija ali i onaj deo međunarodne zajednice koji je podržao ove kontejner izbore na koje Srbi nisu izašli i koje su bojkotovali. Jer oni su pokazali da ne haju za srpskim principima. Današnje saopštenje Kvinte koja govori da i jedna i druga strana treba da se suzdrže od sile govori da ne postoji put ka miru

Kako je istakao, smatra da druga strana srlja u rat.

- Ne postoji spremnost da se ide ka normalizaciji odnosa. Ovo pokazuje da Kurti ima vetar u leđa, da ga neko podržava. Oni koji žele da ugroze mir i da isprovociraju rat na severu KiM. Bićemo uz svoj narod kao što smo uvek do sada bili.

Direktor kancelarije za KiM rekao je da su Srbi dali rok Kurtiju do 1. juna da se urazumi.

- Oni ostavljaju rok do 1. juna jer žele da ostave određeno vreme međunarodnoj zajednici i Kurtiju da prestanu da maltretiraju Srbe. Nakon toga uslediće odgovor Srba, kakav će on biti videćemo. Prvi jun je blizu, a mi smo uz naš narod i čuvaćemo mir. Činićemo sve da ne dođe do sukoba, ali šta da radite kada Kurti svaki dan dokazuje da želi rat i provocira Srbe - rekao je Petković.

- Da se prestane sa provokacijama, hapšenjima, zaustavljanjem vozila sa KM tablicama, sa pucanjem na nedužne ljude, sa provokacijama, sa svim tim da se stane. Da se stane jer Kurti nema šta da traži na severu KiM, kosovska policija nema prava da bude prisutna tamo.

Petar Petković rekao je da je kosovska policija postavila nove punktove i prema Jarinju i Brnjaku i da se presija najviše vidi na Bistričkom mostu gde najviše hapse Srbe, te su danas počeli sa kažnjavanjem za legalne KM tablice.

- Danas je na Bistričkom mostu kosovska policija zaustavila Milanović Predraga, rudara u trećoj smeni u rudniku Crnac. On je krenuo ka svojoj kući u Kosovsku Mitrovicu i zaustavljen je na Bistričkom mostu, gde su mu kosovski policajci oduzeli njegove tablice pod izgovorom da koristi nelegalne tablice i napisali kaznu da mora da plati 150 evra.

- Na ovo nema pravo, ovo je suprotno svim sporazumima, ovim je ukazao i Peter Stano, Kurti nema pravo da zaustavlja KM tablice, to su legalne tablice koje izdaju organi Republike Srbije i kosovska policija nema prava da zaustavlja ni jednog vozača sa tim tablicama.

- Ali, oni su ponovo prekršili sporazum, zaustavili čoveka i dali mu rok od 48 sati da plati kaznu od tih 150 evra.

Kako je istakao Petković, Kurti ima za cilj provokacije i srljanje u rat.

- Kurti želi da nas gurne u sukob, da bi onda Beograd bio kriv, pre svega predsednik Vučić. Zato insistiramo na miru, da sačuvamo živote naših ljudi na KiM, ali i da sačuvamo našu državu. Ali, kad vidite ovakve poteze Kurtija i Prištine, vidite da oni ne žele samo provokacije, već i srljaju u rat. On čini sve da minira dijalog - naglasio je Petković.

Petković je dodao i da Aljbin Kurti želi sukobe kako bi izbegao formiranje Zajednice srpskih opština.

- Kada vidite reakcije Kvinte i međunarodne zajednice, oni su podržali održavanje kontejner izbora. Čekaju nas teška vremena, zabrinuti smo. Odgovornost je na međunarodnoj zajednici da spreči Kurtija, a ako do sukoba dođe, odgovornost će biti i na međunarodnoj zajednici da ih zaustavi - zaključio je direktor kancelarije za KiM.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji složena i da će zbog toga tokom dana održati više sastanaka sa, kako se navodi, domaćim i stranim političkim faktorima u pokušaju stabilizacije situacije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track