ZAKLETVA U ALBANSKOM SELU! Danas tri nova gradonačelnika opština na severu Kosova
Foto: Kurir, AP Olivier Matthys

provokacije

ZAKLETVA U ALBANSKOM SELU! Danas tri nova gradonačelnika opština na severu Kosova

Politika -

Novi gradonačelnici položiće danas zakletvu i u ostale tri opštine na severu Kosova i Metohije i tako zaokružiti vlast koju je u većinski srpskoj sredini odabrala albanska manjina na izborima na kojima Srbi nisu učestvovali. I kao da izborni proces nije bio dovoljno problematičan, kosovske vlasti su se pobrinule da za kraj prirede još jednu provokaciju!

Naime, novi predsednik opštine Zvečan Ilir Peci namerava da položi zakletvu u školi "Isa Boljetinac" u selu Boljetin, objavila je Koha. To selo je naseljeno većinski albanskim stanovništvom i u njemu je rođen Isa Šalja, poznatiji kao Isa Boljetinac, jedan od vođa Albanskog ustanka iz 1910. godine. Danas se u Boljetincu nalazi njegova kuća i grob. Za Albance je jedan od glavnih boraca za oslobođenje od Osmanskog carstva i Kraljevine Srbije, a Srbi ga pamte po brojnim zločinima i proterivanju srpskog stanovništva iz Ibarskog Kolašina nakon 1901. godine.

Izmir Zećiri položiće zakletvu u selu Čabra u Zubinom Potoku, dok će Ljuljzim Hetemi kao prvi čovek opštine Leposavić zakletvu položiti u kancelariji u Bistrici.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track