KRIZA JE OZBILJNA, ALI NI KFORU NI DRUGIM AKTERIMA NE ODGOVARA ESKALACIJA! Branković za Kurir o aktuelnoj situaciji na Kosovu
Foto: Profimedia, EPA Filip Singer

analiza

KRIZA JE OZBILJNA, ALI NI KFORU NI DRUGIM AKTERIMA NE ODGOVARA ESKALACIJA! Branković za Kurir o aktuelnoj situaciji na Kosovu

Politika -

Bivši diplomata Branko Branković upozorio je za Kurir da je situacija na Kosovu i Metohiji izuzetno ozbiljna, ali i ocenio da neće doći do eskalacije, jer to nikome ne odgovara.

- Ovakvi incidenti na severu Kosova su mogli i da se očekuju, jer smo svedoci kako se zaoštrava situacija sa Ukrajinom. Iako u ovom trenutku deluje da smo daleko od Zajednice srpskih opština, koja je u prethodnom periodu bila u fokusu, u politici se stvari vrlo brzo mogu preokrenuti. Nemojmo potceniti uticaj Amerike i zemalja Kvinte kada je reč o potezima Prištine. Kurti je irelevantan potpuno, on ništa ne radi bez odobrenja SAD. Kriza jeste ozbiljna, ali ni Kforu niti drugim akterima ne odgovara da situacija eskalira - objašnjava Branković.

Branko Branković
foto: Kurir televizija

Sagovornik Kurira smatra da Kosovo jeste aktuelno žarište, poput Tajvana, Sudana ili nekog drugog potencijalnog mesta na mapi sveta, ali da će sve zavisiti od ishoda rata u Ukrajini.

- Velike sile ne rešavaju krize, već ih stvaraju. Međutim, niko nema interesa da sada kreira sukob na Kosovu. Situacija u Ukrajini je ključna, jer se upravo pred našim očima stvara novi svetski poredak. Videćemo ko će i kako da profitira od rata u Ukrajini i od toga će zavisiti i procesi koje pominjemo - kaže Branko Branković.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja