MUFTINICA RANIM JUTROM ČESTITALA KURBAN-BAJRAM Kod Zukorlića ove godine slavlje za slavljem, Elma presrećna, u ruci joj torta FOTO
Foto: Instagram Printscreen

Pomoćnica ministra prosvete

MUFTINICA RANIM JUTROM ČESTITALA KURBAN-BAJRAM Kod Zukorlića ove godine slavlje za slavljem, Elma presrećna, u ruci joj torta FOTO

Politika -

Pomoćnica ministra prosvete Elma Elfić, druga supruga po šerijatu pokojnog muftije, političara i narodnog poslanika u Skupštini Srbije Muamera Zukorlića, jutros je vernicima i svojim pratiocima islamske veroispovesti na Instagramu čestitala veliki islamski praznik Kurban-bajram.

Ona je čestitkom uputila tradicionalni pozdrav. Kurban-bajram se inače čestita sledećim rečima: Bajram šerif mubarek olsun. Taj pozdrav je nadaleko poznat ali ne i šta te reči na arapskom zapravo znače.

Kako se pravilno čestita Kurban-bajram

Reč Bajram je persijskog porekla i znači “praznik”, “šerif” na turskom znači “čestit”, dok na istom tom jeziku “mubarek” znači “blagoslovljen”, a “oslun” – “neka bude”. Dakle, ovaj pozdrav znači – Neka ti je blagoslovljen čestiti praznik. Odgovor na ovu čestitku glasi “Allah razi olsun“, što znači da ste nekome poželeli da “Allah njime bude zadovoljan”.

Posle više od godinu i po tuge, u kući druge supruge Zukorlića, koja više ne živi u Pazaru nego u Beogradu, nižu se slavlja. Elma je pre dve nedelje proslavila 48. rođendan okružena svojom decom, kojih ima četvoro - dve ćerke i dva sina.

Čestitka majci za rođendan

Elma Elfić Zukorlić, Elma Elfić, rođendan
foto: Instagram Printscreen/Elma Elfić

Podsetimo, Elfićeva koju u medijima često nazivaju pazarskom Hurem, doselila se u Beograd sa decom pošto je prihvatila posao u Ministarstvu prosvete Vlade Srbije na mestu pomoćnice ministra.

Kurban-bajram je, u muslimanskoj kulturi, praznik koji traje četiri dana i vezan je za obred hadža (hadžiluka), koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana.

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve. Za vreme ovog praznika muslimani kolju kurban (ovna) i dele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima: 1/3 sirotinji, 1/3 prijateljima i komšijama i 1/3 porodici.

Ako neko ima veliku porodicu može sve da zadrži za sebe, ali može i da podeli svo meso. Zadržavanje svega za sebe nije u duhu pomaganja drugima, ali ta mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji izdržavaju velike porodice i nemaju dovoljno sredstava.

Očevi i majke bogato daruju svoju decu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogatu trepezu za goste.

Kurir.rs/Wikipedia/Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track