"KLJUČNI PROBLEM JE ŠTO NI EU NE ZNA KAKO DA IZAĐE ODAVDE!" Stručnjaci bez dileme: Kurti ima jasnu politiku dalje eskalacije
Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

kurir tv

"KLJUČNI PROBLEM JE ŠTO NI EU NE ZNA KAKO DA IZAĐE ODAVDE!" Stručnjaci bez dileme: Kurti ima jasnu politiku dalje eskalacije

Politika -

Lideri EU na samitu u Briselu traže od Beograda i Prištine smirivanje situacije na severu Kosova i Metohije i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj upozorava da će se strane koje ne doprinose smirivanju suočiti sa posledicama.

U zaključcima samita poziva se na hitno smirivanje situacije, održavanje novih izbora na severu i primenu dogovora o normalizaciji, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

Vidovdanski skup, Severna Mitrovica, Kosovo
foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

Gosti "Redakcije" koji su analizirali trenutnu, ali i eventualni sled situacije, su Demo Beriša, Predsednik Matice Albanaca u Srbiji i prof. dr Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije.

Beriša je prvo komentarisao izjave da se Beograd i Priština pozivaju na mir, s obzirom na to da predsednik Srbije uporno potencira upravo na mir:

- Stalno imamo problem sa redosledom stvari, ovde smo imali prilike da vidimo da se pozivaju Beograd i Priština. Ovde se stvari drugačije treba postaviti. Redosled bi trebalo da bude Priština i Beograd. Zna se ko krši sporazum, krivac se zna! To je Albin Kurti, koji je prekršio sve dosadašnje sporazume. Takođe je krivac jer ništa ne radi kako bi situacija na severu išla ka normalizaciji. Stalno imamo izazivanja i nove situacije. Za očekivati je da će Kurti preduzeti nove mere i nastaviti sa hapšenjem Srba na KiM.

00:46

NAĐENO BLAGO JE OD JEVREJA KOJI SU GA SAKRILI OD NACISTA! Sagovornici Kurir TV: Iz Srbije su odvezli 12 vagona ukradenih dobara

Potom je rekao da ima utisak kao da EU ne zna kako da obuzda trenutne sukobe.

- Čini mi se da ni EU ne zna kojim putem dalje, čini se kao da su ušli u kružni tok iz kojeg neće znati da izađu. To je ključni problem. Stalno nalaze greške da bi kaznili Beograd, a Beograd je primenio sve što je trebalo. Stalno ide u nove prekršaje koji mu se opraštaju - rekao je Beriša.

Miletić tvrdi da samo malo dete može da veruje da će Kurti promeniti pristup:

Albin Kurti
foto: EPA/Olivier Hoslet, Kosovoonline

- Kurti ima jasnu politiku dalje eksalacije, i u tome je veoma jasan, još od samog početka. Za mene je ovo prosvetljenje međunarodne zajednice, neverovatno, zamislite šta se sve dogodilo, i oni su shvatili da su pogrešili, odnosno da ime Kurtijeve krivice. To za srpske krivice smo naučili, Srbi su uvek krivi. Za njih je krivica Srba jer su upucani, prebijani, nedužno hapšeni, goloruki, opkoljeni... To im je izgleda sve dobrodošlo, kao i uvrede koje šalje Kurti. Oni kao da se raduju toj Kurtijevoj retorici. Samo malo dete bi verovalo u priče da će Kurti promeniti pristup.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track