OKUPACIJA: Stručnjaci: Kurtijev plan je da instalira KBS na sever i brzo i nasilno osvoji celo Kosovo!
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

POLITIKA

OKUPACIJA: Stručnjaci: Kurtijev plan je da instalira KBS na sever i brzo i nasilno osvoji celo Kosovo!

Politika -

Počevši od proglašenja nepostojećih organizacija za terorističke, preko odluke nelegitimnih odbornika o opštini Severna Mitrovica, sve je deo jednog istog mozaika koji treba da sprovede pun suverenitet Prištine, ocena je analitičara

Kosovski premijer Aljbin Kurti ne prestaje sa suludim, ali i veoma opasnim potezima! Najpre je dve nepostojeće organizacije Civilna zaštita i Severna brigada proglasio terorističkim kako bi imao izgovor za hapšenje Srba, ali i slanje Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na sever, a potom su odbornici opštine Severna Mitrovica predložili da ta opština postane članica Kosovske asocijacije opština (?!). Stručnjaci su saglasni u oceni da njegovom ludilu nema kraja, te da očito ne odustaje od namere da primenom sile što brže zauzme sever Kosova.

Jasne namere

Odluka odbornika o članstvu u Kosovskoj asocijaciji opština, koju je prekjuče izglasala nelegalna i nelegitimna skupštinska većina opštine Severna Mitrovica, dokaz je, prema oceni Srpske liste, jasne namere Kurtijevog režima da nastavi sa eskalacijom situacije na terenu i izazove dodatne tenzije.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da proglašavanjem terorističkih organizacija na severu Kosova Priština podiže stepen angažovanja snaga kojima raspolaže, kao i da dodatne kapacitete planira da pronađe u KBS i da u jednom trenutku zatraži od komandanta Kfora odobrenje da ih instalira na severu pod navodnim izgovorom borbe protiv nepostojećih terorističkih organizacija.

Milovan Drecun
foto: Kurir TV

- To je deo njegovog plana potpune okupacije Kosova - rekao je Drecun za RTS.

Da Kurti nema nameru da se zaustavi u svojim nasilnim i bezumnim potezima u pokušaju osvajanja severa, ocenjuje za Kurir i karijerni diplomata Zoran Milivojević.

- Sigurno je da Kurti sprovodi svoju političku strategiju osvajanja Kosova u celini, uključujući i nasilni put. On hoće da u kratkom roku, uz primenu sile, potvrdi kosovsku državnost. Počevši od proglašenja nepostojećih organizacija za terorističke, preko odluke nelegitimnih odbornika itd., sve je deo jednog istog mozaika koji treba da sprovede pun suverenitet Prištine. U tome pritom ima tihu podršku zapadnih centara moći, što se vidi i po tome da nema političke volje za, recimo, primenu sile Kfora, koji bi sprečio dalju represiju i pogrom srpskog naroda na severu - ističe Milivojević i dodaje:

Zoran Milivojević
foto: Kurir TV

- U suštini, i mere za koje su se opredelili protiv Prištine ne sprečavaju Kurtija da stvara ambijent straha, brzo i efikasno, i podseća Srbe na predaju i odlazak - konstatovao je Milivojević.

Rok upotrebe

I profesor Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti, za Kurir ocenjuje da Kurti terorističkim metodama želi da osvoji sever.

- Očito želi da izmisli povod za ulazak tzv. vojske Kosova na sever pod izgovorom borbe protiv terorizma, ali ne shvata da će mu to biti put bez povratka upravo za njegovu nelegalnu formaciju, koja je nastala od pripadnika terorističkog OVK, kog su tako označile SAD 1999. Upravo ovaj lažni i bezbednosno opasni pokušaj imenovanja severa terorističkim nije dobio podršku nijedne međunarodno relevantne institucije jer odlično poznaju situaciju na terenu i samog Kurtija, koji hoće da isprovocira oružani sukob u kom bi pokušao da Srbiju uvuče u rat s NATO i posle toga proglasi sever albanskim opštinama - ističe Bjegović.

Miroslav Bjegović, Nebojša Obrknežev
foto: Kurir tv

Ukazuje pak da Kurti ne shvata da mu je rok upotrebe pri samom kraju, jer je izvor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Rama se opet meša Kosovo da natera Srbiju da prihvati plan

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je za albanski Juronjuz da Kosovo ima priliku da iskoristi mogućnosti koje su date kako bi se Srbija naterala da prihvati francusko-nemački plan. To bi značilo, kaže, otvaranje budućeg puta za Kosovo koje svi priznaju i koje sedi na svom mestu u UN.

- Mi, Albanci, prvi smo zainteresovani, koji to moramo da izguramo do kraja, insistirajući da se iskoristi ovaj veliki potencijal savezništva i prijateljstva sa evroatlantskom zajednicom da se Srbija primora da prihvati taj plan - rekao je Rama.

"Teroriste" finansirala vlada Kosova Uplatili 400.000 evra Civilnoj zaštiti

Četiri ministarstva Kurtijeve vlade tokom 2022. isplatila su skoro 400.000 evra na ime plata integrisanim pripadnicima Civilne zaštite, organizacije koju je kosovska vlada pre nekoliko dana proglasila za terorističku. Kako je preneo portal Paparaci, na osnovu Briselskog sporazuma iz 2015, pripadnici organizacije srpske zajednice Civilna zaštita bili su integrisani u institucije Kosova, a ministarstvo kulture, omladine i sporta od januara do avgusta 2022. isplatilo je više od 70.000 evra na ime plata za 20 bivših pripadnika Civilne zaštite, dok je ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine izdvojilo skoro dvostruko više - 127.298 evra. I ministarstvo unutrašnjih poslova uplaćivalo je novac - 101.474 evra, dok je ministarstvo prosvete, nauke i tehnologije izdvojilo 68.227 evra za plate 32 nekadašnja pripadnika Civilne zaštite.

I. Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track