"U EVROPI NE POSTOJE BRATSKIJE ZEMLJE OD SRBIJE I CRNE GORE" Pavićević: Sada je prioritet ispravljanje grešaka MILA ĐUKANOVIĆA
Foto: Printscreen/Instagra, Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

kurir tv

"U EVROPI NE POSTOJE BRATSKIJE ZEMLJE OD SRBIJE I CRNE GORE" Pavićević: Sada je prioritet ispravljanje grešaka MILA ĐUKANOVIĆA

Politika -

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović započeo je juče dvodnevnu, prvu zvaničnu posetu Republici Srbiji, tokom koje će razgovarati sa šefom države Aleksandrom Vučićem i predsednikom parlamenta Vladimirom Orlićem.

Milatovića je na beogradskom aerodromu dočekao ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji je Milatoviću poželeo dobrodošlicu, rekavši da će ova poseta dodatno učvrstiti tradicionalno prijateljske odnose i saradnju naših zemalja.

Ceremonija svečanog dočeka crnogorskog predsednika biće upriličena danas ispred Palate Srbije u 10 sati, nakon čega će uslediti sastanak sa predsednikom Srbije Aleksanadom Vučićem, a zatim i pkenarni razgovori dveju delegacija, nakon čega će se Vučić i Mialtović obratiti javnosti.

Da li su Beograd i Podgorica na dobrom putu da se vrate na nivo odnosa pre vlasti Mila Đukanovića, koje teme će biti otvorene tokom Milatovićeve posete, voditeljka jutarnjeg programa Redakcija na Kurir TV Olja Lazarević razgovarala je sa prof. dr Vladimirom Marinkovićem, političarem i nekadašnjim generalnim sekretarom Udruženja industrijalaca Srbije i Crne Gore i politikologom, dr Vladimirom Pavićevićem.

Vladimir Pavićević
foto: Kurir TV

- Veoma važna poseta, oko toga za mene nema nikakve dileme. Od 30. avgusta naovamo imamo situaciju promenjenog prisupa zvaničnika Crne Gore u odnosima sa Srbijom. Predsednik vlade Dritan Abazović imao je jednu od prvih poseta upravo u Beogradu, zatim Danijela Đurović. I sada je Jakov Milatović prvu značajnu posetu posvetio Beogradu. To je ogromna promena u odnosu na vreme kad je Milo Đukanović upravljao Crnom Gorom zasnivajući je na antisrpskim odnosima. Druga stvar je da od sinoć u Crnoj Gori imamo video gde Vučić i Milatović pevaju, vidi se dobro raspoloženje, bratstvo i na tome treba da se insistira. Na evropskom kontinetnu ne postoje dva naroda i države koje su u tako bliskim odnosima kao Srbija i Crna Gora. Mora da se sanira sva šteta koju je napravio Milo Đukanović i uveren sam da će tako i da bude - rekao je Pavićević.

Potpuna normalizacija je prioritet u odnosima Srbije i Crne Gore, smatra drugi sagovornik Redakcije.

Vladimir Marinković
foto: Kurir TV

- Razmena ambasadora iće prvi korak ka početku resetovanja odnosa. Simbolika o kojoj je govorio moj sagovornik govori mnogo o tome šta imamo na terenu. Saradnja između poslovnih ljudi, građana, to je nešto što najnormalnije funkcioniše. Ono što političari treba da urade, a Milatović ima političku volju i kapacitet, ali i Vučić koji je incijator regionalne saradnje, je da na političkom nivu ima što više poseta, da se intenzivira ekonomska saradnja. Ta saradnja treba da bude dvostrana, da i crnogorske kompanije dolaze ovde. Da dva bratska naroda sa istorijskim vezama funkcionišu na najbolji način na korist oba naroda. Crna Gora je dobila predsednika koji ima kapacitet to da uradi, nadam se da će takva biti i nova vlada. Vučićev poziv Crnoj Gori za Otvoreni Balkan je korak dobre volje, a sve drugo će samo pratotio ono što se dohađa na terenu.

06:51

U EVROPI NE POSTOJE BRATSKIJE ZEMLJE OD SRBIJE I CRNE GORE Milatović i Vučić imaju kapacitet za resetovanje odnosa dve države

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track