Busek: Srbija će morati da prizna Kosovo!

EU ili Kosmet

Busek: Srbija će morati da prizna Kosovo!

Politika -
Beograd i Priština su za podelu teritorije i samo treba ubediti Brisel da se još jednom menjaju granice na Balkanu

BEOGRAD - Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek smatra da bi konačno rešenje za izlazak iz kosovskog čvora mogla biti podela Kosova, i sasvim je siguran da će Srbija, pre ulaska u EU, morati da prizna postojanje države Kosovo.

"Beograd i Priština su, u suštini, za to (podelu) i samo treba ubediti Brisel da se još jednom menjaju granice na Balkanu", rekao je Busek.

Prema mišljenju Buseka, dijalog između Beograda i Prištine što pre treba dići na viši, politički nivo, a na kraju ovog procesa treba pronaći konačno rešenje za izlazak iz kosovskog čvora.

"Po meni, to bi mogla biti podela Kosova", rekao je on. Svi detalji izlaska iz kosovske pat pozicije mogli bi da se usaglase na nekoj vrsti "Dejtona za Kosovo", gde bi međunarodna zajednica, pre svih EU, SAD i Rusija, bili garant sporazuma, dodao je Busek.

Prema njegovoj oceni, Srbija ne može da se nada dobijanju datuma za početak pregovora sa EU u decembru. Problem, kako kaže, neće biti samo normalizacija odnosa sa Kosovom, već i promene u pravosudnom sistemu, vođenju ekonomske politike...

Njega ne iznenađuje zahtev Nemačke da Beograd i Priština potpišu ugovor o dobrosusedskim odnosima. Busek poručuje da treba očekivati da najveće zemlje EU, pre svih Nemačka, postave i nove, dodatne uslove pred Srbiju, kako proces integracija bude odmicao.

Kada će Srbija dobiti datum pregovora, u velikoj meri će, smatra on, zavisiti i od ekonomske situacije u EU, koja nije baš najsjajnija. On je dodao da je pitanje da li je realno da Srbija postane član EU i 2020. što je pominjano kao drugi rok za njen eventualni prijem.

"Ono što je sada već sigurno, Srbija će morati, pre ulaska u EU da prizna postojanje države Kosovo", rekao je Busek za Novosti.

Busek kaže da ima osećaj da Srbija, a pogotovo njeni političari, stalno čekaju da se Evropa prilagodi njoj, umesto da bude obrnuto."Primetan je i zaokret nove vlade ka Rusiji, što mislim da nije dobro, jer je Srbiji mesto u EU", rekao je Busek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja