Gil: Krećete u dobrom pravcu, mada presporo

U dobrom pravcu

Gil: Krećete u dobrom pravcu, mada presporo

Društvo -
Prvi ekonomista Svetske banke za Evropu i Aziju Indermit Gil izjavio je danas da srpska vlada neefikasno troši novac "na puno stvari", ali je ocenio da se Srbija kreće u dobrom pravcu

BEOGRAD - Prvi ekonomista Svetske banke za Evropu i Aziju Indermit Gil izjavio je danas da srpska vlada neefikasno troši novac "na puno stvari", ali je ocenio da se Srbija kreće u dobrom pravcu, mada presporo kada je reč o ekonomskom rastu.

Gil je rekao da Srbija mora brže da se pomera kako bi došlo do rasta i dodao da prvi korak vlade treba da bude racionalno trošenje novca.

"Mislim da je deo problema u tome što Srbija nje zabeležila dovoljno brz napredak u proteklim godinama, ali se pomera u dobrom pravcu. Ipak, to je presporo i morate da ubrzate", kazao je Gil.

On je dodao da u Srbiji treba da se oslobodi privatni sektor i napomenuo da je Srbija u veoma teškoj ekonomskoj situaciji.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoje tri deficita - fiskalni, spolji i deficit rasta, dodajući da građani treba da daju šansu novoj vladi.

"Vlada je u teškoj situaciji i ona ima slabosti, kako unutra tako i u inostranstvu. Ona treba da se skoncentriše na rešavanje tri deficita", smatra Gil.

Gil je ukazao i da Srbija treba da nastavi da se integriše sa inostranstvom, poput Slovenije i Slovačke, da se privatizuju državna preduzeća i da se poboljša poslovna klima.

Na pitanje kada će građani u Srbiji osetiti poboljšanje situacije, Gil je kazao na RTS da to zavisi od mera koje će vlada preduzeti i dodao da on lično nije ni za, ali ni protiv štednje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track