ČIČA DRAŽA JE BIO FAŠISTA? Otvorena debata u studiju Kurir TV - Vladimir Đorđević: Ko bi svog saradnika tražio ŽIVOG ILI MRTVOG?
Foto: Kurir Tv

Čiča Draža je bio fašista?

ČIČA DRAŽA JE BIO FAŠISTA? Otvorena debata u studiju Kurir TV - Vladimir Đorđević: Ko bi svog saradnika tražio ŽIVOG ILI MRTVOG?

Politika -

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić se oglasio porukom dan posle nedavne godišnjice streljanja Draže Mihailovića, rekavši kako je vreme da se obeleži mesto gde je sahranjen.

"To je dug našim precima, a obaveza budućim pokoljenjima", poručio je Šapić. On je podsetio kako je još 2004. godine donet zakon u Srbiji koji je izjednačio Ravnogorski i Narodnooslobodilački pokret. Jugoslovenski sud je 1946. godine osudio Mihailovića, poznatog kao general Draža, na smrt zbog izdaje i saradnje sa nacističkom Nemačkom.

Miloš Karavezić, Vladimir Đorđević
foto: Kurir Tv

Da li je Srbija i danas, 2023. godine podeljena oko tumačenja uloge Draže Mihailovića u Drugom svetskom ratu razgovarali su Vladimir Đorđević iz POKS-a i Miloš Karavezić, prvi sekretar SKOJ-a.

Đorđe Karavezić
foto: Kurir T

Karavezić smatra da Draža Mihailović nije bio prvi gerilac u Evropi. On tvrdi da je on bio antifašista u prvom momentu rata, ali tvrdi da su ipak sarađivali sa okupatorom.

Sagovornik Đorđević se ne slaže, i razume da je rat počeo van Jugoslavije u to vreme i da je Hitler pregazio i Poljsku i Češku i niko nije pružao otpor do maja 1941. godine.

Vladimir Đorđević
foto: Kurir TV

- Niko se nije digao protiv njega, do njih. Kolaboracija između Četnika i Nemaca je besmislica i to je propaganda tadašnjeg sistema i komunističke mašine poslednjih 70 godine. Draža Mihailović je bio gerilac ucenjen na tadašnjih 100.000 zlatnih maraka živ ili mrtav! Ko bi svog saradnika u tadašnje vreme ocenio tako - živog ili mrtvog? Krivotvorili su kompletnu istoriju... -- smatra Đorđević i dodaje:

02:47

ČIČA DRAŽA JE BIO FAŠISTA? Otvorena debata u studiju Kurir TV - Vladimir Đorđević: Ko bi svog saradnika tražio ŽIVOG ILI MRTVOG?

- Istorija ima nepobitne činjenice da je svaka uloga Četničkog pokreta bila utemeljena u činjenicama, a ne naklapanjima sedamdesetih godina ta priča bez Tita ništa - dodao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

09:07

Miodrag je jedan od najstarijih stanovnika Doma za stare

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track