KANDIDATI, NE JAVLJAJTE SE DO DALJEG! Mesto „poštenog Srbina“ je popunjeno - izabranik se zove Rade Basta!
Foto: Zoran Vujasinović / Ministarstvo privrede

KANDIDATI, NE JAVLJAJTE SE DO DALJEG! Mesto „poštenog Srbina“ je popunjeno - izabranik se zove Rade Basta!

Politika -

Mole se kandidati da se do daljeg ne javljaju, mesto „poštenog Srbina“ je popunjeno, a izabranik se zove Rade Basta!

Otprilike tako bi moglo da glasi saopštenje albanskog lobija u SAD, kad bi oni udarali na sva zvona ono ono što rade. Istina, mnogo se i ne kriju…

Jedan od istaknutih njegovih predstavnika, senator Robert Bob Menendez, slikao se sa ex-ministrom Bastom i izdao saopštenje iz kojeg proističe da su našli uzajednički jezik.

U godinama kad je bio na vrhuncu vlasti, Sloba Milošević imao je svoje „poštene Albance“, pojedince iz ovog naroda koji se ni za šta nisu pitali i ni o čemu nisu odlučivali ali su učestvovali u organima srpske vlasti dajući joj privid višenacionalnosti. I Slobi davali povod da se hvali kako nejga i „Albanci vole“. Bili su ono, otprilike, što su danas Srbi i Srpkinj koji su se kandidovali za gradonačelnike na Kurtijevim izborima na severu Kosova… Rade Basta je isto to, samo na višem nivou.

U ovom dojučerašnjem bliskom saradniku Dragana Markovića Palme, i njegovog koalicionog partnera Ivice Dačića, nešto je kvrcnulo. Basta se prometnuo u „ženu u crnom“, kad je pogled na noviju istoriju Srbije u pitanju, a prema ratu u Ukrajini zauzeo je jasan „anti-ruski stav“. Uz to, zalaže se za „priznavanje nove realnosti na Kosovu“… Kad se tome dodaju „evropske integracije“, ispunio je sve što se od jednog „poštenog Srbina“ očekuje,

U našoj sredini, nagli zaokret u politici Radeta Baste dočekan je sa podsmehom. Ali neko je negde zaključio da je pravi „pošteni Srbin“. Tokom ovog meseca u Vašingtinu su ga primili bivši predsednik Bil Klinton, bivši šef CIA Majkl Pompeo, i pomenuti senator Menendez, aktuelni predsednik komiteta za spoljnu politiku Senata,

Menendez je vrlo cenjen na Kosovu.

U maju ove godine on je zakazao sednicu ovog komiteta na kojoj se raspracljalo o Kosovu. Rasparvljalo se tako da mu je predsednica tyv. Kosova javno izratila zahvalnost što je „bačeno kljuno svetlo na dešavanja u regionu“.

U to vreme, sa Menenedezom se sreo i Aljbin Kurti, a a glavna tema razgovara bila je članstvo Kosova u NATO. I Kurti mu se srdaćno zahvalio na razumevanju za Kosovo.

N čemu li se Menendezu zahvalio Rade Basta?

Na ljubaznom dočeku, prilikom kojeg su mu rekli: „Dobrodošao u klub, sedi, udobno se smesti...“?

Šalu na stranu, ali pojava Radeta Baste na političkoj sceni Srbije jedinstven je događaj. Bivalo je i biva da neke političke stranke traže podršku od raznorazmijih lobija u inostranstvu. Pri tome, naravno, retoriku moraju da priagode onima kojim se obraćaju. Ali, vodilo se – moralo je da se vodi! - pri tome računa o domaćem javnom mnjenju.

Rade Basta prvi je, koliko se sećamo, da je samostalnu političku karijeru započeo pevajući na apsoluno tuđe note! On zna zašto.

Ako zna… Oni Slobini „pošteni Albanci“ u svoje vreme, naime, bili su predmet šala i poruga zbog svoje gluposti.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track