"NA KOSOVU SE DEŠAVA OPASAN SCENARIO KOJI MOŽE UGROZITI CENTRALNU SRBIJU" Blažić: Kurti ima plan B, planira izazivanje sukoba!
Foto: Kurir televizija

kurir tv

"NA KOSOVU SE DEŠAVA OPASAN SCENARIO KOJI MOŽE UGROZITI CENTRALNU SRBIJU" Blažić: Kurti ima plan B, planira izazivanje sukoba!

Politika -

Tomaš Suniog, šef kancelarije Evropske unije u Prištini, izjavio je da su mere koje je EU uvela na tzv. Kosovo rezultat neispunjavanja uslova vezanih za situaciju na severu.

Uz to, upozorio je da će biti dodatnih negativnih posledica ukoliko zahtevi i očekivanja EU ne budu poštovani.

Suniog je podsetio na zajedničku deklaraciju koju je visoki izaslanik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost, Žozep Borelj, proglasio 3. juna u ime 27 država članica EU, naglašavajući da je stav Unije potpuno jasan.

Vidovdanski skup, Severna Mitrovica, Kosovo
foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

S druge strane, premijer privremenih institucija u Prištini, Aljbin Kurti, izrazio je zabrinutost zbog moguće nove eskalacije situacije na severu Kosova. Istakao je da, ukoliko do nje dođe, to ne zavisi od tzv. Kosova.

Gost "Redakcije" koji je upozorio na pretnje koje stižu od predstavnika Albanaca na KiM je Marko Blažić, iz Centra za društvenu stabilnost.

- Ovde je vrlo bitno napomenuti da se pojavila zemlja koja je izuzetno upregnula svoje kapacitete na prostoru Kosova, a geografski ne dolazi sa Zapada, ali pripada tom političkom Zapadu, misli se na Tursku. Dok mi pričamo o formiranju ZSO, na Kosovu se dešava veoma opasan scenario, a to je naoružavanje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga sa ofanzivnim naoružanjem koje predstavlja pretnju ne samo po sever Kosova, već i za Centralnu Srbiju - započeo je Blažić, pa nastavio:

- Tu pre svega mislim na naoružavanje najsavremenijim sistemima od strane Turske, kao što su bespilotne letelice "Bajraktar" zatim protivoklopni sistemi. U kontekst putu ka deeskalaciji situacije, mora se i ovo uzeti u taj paket. Kurti opet pravi plan B za eksalaciju sukoba, priprema teren, sada već ne za hapšenja, već za otvoren oružani sukob sa Republikom Srbijom.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:14

KURTI JE DIREKTNO PRIZNAO I TO TREBA PODVUĆI! Zavišić oštro o izjavi da je kosovska policija nova OVK: KRŠI I MEĐUNARODNO PRAVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track