"JAKI PRODORI VAZDUHA SA SEVERA OBARAJU TEMPERATURU NA 0 STEPENI" Sovilj: Nema pravila kada se poremeti temperaturni režim
Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

"JAKI PRODORI VAZDUHA SA SEVERA OBARAJU TEMPERATURU NA 0 STEPENI" Sovilj: Nema pravila kada se poremeti temperaturni režim

Društvo -

Slobodan Sovilj, meteorolog gostovao je u emisiji Puls Srbije povodom razgovora o vremenskim nepogodama koje su zadesile Srbiju u prethodnom periodu.

Slobodan Sovilj
foto: Kurir tv

U narednih sedam do deset dana predstavio je bolju situaciju kada je reč o vremenu.

Vremenske nepogode kada se dogode mogu pričiniti veliku štetu.

- Više nema pravila, klima se promenila. Ako govorimo o broju tropskih dana, preko 36 stepeni, koja je neprirodna za ljude, naše hlađenje je otežano. Poremetio se temperaturni režim koji je ranije bio uravnoteženiji - rekao je Sovilj.

01:30

JAKI PRODORI VAZDUHA SA SEVERA OBARAJU TEMPERATURU NA 0 STEPENI Sovilj: Nema pravila, kada se poremeti temperaturni režim

Prokomentarisao je sneg koji je zadesio Sloveniju,

- Pad temperature i kako je bilo jutros 9,10 stepeni, ovako jaki prodori vazduha sa severa nije neobično da temperatura padne na nula stepeni. To je kratkotrajna pojava, a vrlo brzo će se vratiti. Pre svega, prolazak ovog jakog frontalnog sistema, oborio je ovu temperaturu za 10 stepeni - ispričao je Sovilj.

Razjasnio je funkcionisanje protivgradnog sistema Srbije.

- Sektor protivgradne zaštite na dnevnom nivou dobija biltene prognoze vremena, na osnovu radarskih snimaka. Ono što treba znati da je efikasnost protivgradne zaštite je između 30 i 70 procenata. Nije ista efikasnost za jednoćelijske, višećelijske i superćelijske oblake. Procenat efikasnosti opravdava uložena sredstva. Sve funkcioniše po principu zasejavanja oblaka. Specifična materija srebrojodida imaju zadatak da smanje prečnik zrna grada, ili ukoliko je grad sitan, da ga pretvore u vodu, tako da, umesto grada, do zemlje stiže malo jači pljusak - rekao je i dodao:

- Država daje subvencije za osiguravanje useva i protivgradne mreže...

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

02:40

POGREŠNO KORIŠĆENJE KLIMA UREĐAJA IZAZIVA BOLESTI I INFEKCIJE! Stručnjaci savetuju na koji načn upotrenljavati rashladne uređaje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja