BRNABIĆ I DAČIĆ ODVOJENO SA VISOKIM ZVANIČNIKOM EGIPTA: Razgovarali o odnosima i saradnji dve zemlje
Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic

BRNABIĆ I DAČIĆ ODVOJENO SA VISOKIM ZVANIČNIKOM EGIPTA: Razgovarali o odnosima i saradnji dve zemlje

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić i šef srpske diplomatije Ivica Dačić danas su u Beogradu odvojeno razgovarali sa predsednikom donjeg doma parlamenta Egipta Hanafijem Alijem Džebalijem o odnosima i saradnji dve zemlje.

Brnabić je na sastanku sa Džebalijem, predsednikom Predstavničkog doma egipatskog parlamenta, ukazala da se odnos Srbije i Egipta zasniva na iskrenom prijateljstvu i saradnji, saopštila je vlada.

Ona je navela da su politički odnosi dve države na visokom nivou i da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, kulture, energetike, tehnologije, studentske razmene i drugim, navodi se.

Džebali se saglasio sa Brnabić i ukazao da postoje "značajne mogućnosti" unapređenja odnosa, posebno u oblasti ekonomije, dodaje se.

Na sastanku Dačića i Džebalija naglašeno je da Srbiju i Egipat vezuje višedecenijsko prijateljstvo i da dve zemlje ove godine "sa velikim ponosom" obeležavaju 115. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Na sastanku je, kako se navodi, "istaknut ključni doprinos koji je istorijska poseta" egipatskog predsednika Abdela-Fataha el-Sisija dala svestranom razvoju bilateralnih odnosa, podignutih na nivo strateškog partnerstva.

Džebali je istakao ulogu Dačića u razvoju srpsko-egipatskih odnosa, navodi se i dodaje da je obostrano izneto zadovoljstvo zbog izuzetno uspešnog razvoja tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje, piše u saopštenju.

Dačić i Džebali su se saglasili da postoje veliki potencijali za dalji razvoj ukupne bilateralne saradnje, uključujući intenziviranje političkog dijaloga i razmenu poseta na visokom i najvišem nivou, navodi se.

Džebali je danas u Beogradu razgovarao i sa predsednikom skupštine Srbije Vladimirom Orlićem, sa kojim se, kako je rekao posle sastanka, saglasio da je jačanje bilatareline saradnje izuzetno bitno razvijati kroz posete na parlamentarnom nivou.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track