INSTRUMENT SA KOJIM SE U SRBIJI RAĐA, ŽIVI I UMIRE: Sabor u Pranjanima okuplja najbolje mlade majstore violine (FOTO)
Foto: RINA

podmladak spreman da preuzme tron

INSTRUMENT SA KOJIM SE U SRBIJI RAĐA, ŽIVI I UMIRE: Sabor u Pranjanima okuplja najbolje mlade majstore violine (FOTO)

Srbija -

Gornji Milanovac - Nema tog veselja u Srbiji koje se smatra odličnim i "pravim" tek onda kad se začini zvucima violine.

Uvek je ovaj instrument najbolje gađao u dušu, ali ono što je još fascinantnije jeste što ga odlično sviraju čak i oni koji nisu završili prestižne akademije.

Mnogi od njih su se prethodnih godina dokazali na saborskoj bini u Pranjanima, ali podmladak je spreman da preuzme tron.

Gornji Milanovac
foto: RINA

- Jedna sjajna generacija violinista polako odlazi sa muzičke pozornice ali ona koja uskoro stiže može se reći nadmašiće svoje učitelje. Pre svega to je zasluga i Saborske pozornice u prestonici violine u Pranjanima koja će u vremenima koja dolaze rađati majstore koje će poznavati Srbija. I kao što je Guča iznedrila jednog Bobana Markovića, Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića i Jevđića, u Pranjanima su već na pola puta ka tom cilju jedan Ranko Đurić, Igor Pejović, Ognjen Babić, Stefan Glišić, Vladimir Dragićević i Dušan Spasojević, kaže autor Sabora violinista u Pranjanima Gvozden Nikolić.

Svi oni su danas mladići od 18 do dvadeset pet leta, ali već su postali dovoljno zreli da naredne godine, kako kaže Nikolić, preuzmu Saborsko nadmetanje u Pranjanima. Očekuje se da ovogodišnji Sabor iznedri još nekoliko violinista koji će ubrzo činiti jednu ozbiljnu reprezentaciju mladih majstora čije ime će se poštovati i čiji ugled u svetu muzike će rasti iz dana u dan.

Gornji Milanovac
foto: RINA

- Sabor violinista Srbije neće morati da brine narednih deset godina. Upravo ovi mladi ljudi biće najbolji ambasadori kraljice svih istrumenata koja će sa ravnogorskih visova prenositi slavu srpske dvojke i melodije sa kojom se na ovim prostorima rađa, živi i umire. Biće to ekipa novih dvanaest veličanstvenih momaka za koje garantujem da će postati zvezde i čije violine će grmeti Srbijom i svetom“, kaže Gvozden.

On dodaje da treba upamtiti i ova imena mladih violinista koji ove godine stižu na saborsku pozornicu Nikola Tomić iz Divaca, David Marinković iz Beča, Luka Ignjatović iz Mionice, Miljana Štrbac iz Čoke, Emilija Jelić iz Čačka, Andreja Lazarević iz Surdulice, Stefan Arsović iz Valjeva, Damnjan Simić iz Lajkovca, Petar Banjičić iz Bijeljine i mnogi drugi.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track