PREDSEDNIK ODBORA ZA KiM O MALTRETIRANJU SRBA! Drecun: Situacija je relativno mirna, ali samo jer je srpski narod uzdržan!
Foto: Kurir tv

stav

PREDSEDNIK ODBORA ZA KiM O MALTRETIRANJU SRBA! Drecun: Situacija je relativno mirna, ali samo jer je srpski narod uzdržan!

Politika -

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenjuje da je situacija na KiM relativno mirna. Naime, on se složio sa rečima komandanta KFOR-a Anđela Mikele Ristuća, da je poslednjih dana na Kosovu mirnije, ali da je situacija i dalje napeta

- Naravno da je to jednostrano ponašanje Prištine i ono što je njihov krajnji cilj da u potpunosti uspostave ne samo administrativnu, već i jednu policijsko-vojnu, uslovno da kažem kontrolu nad severom Kosova. Sastavni deo toga je jedno užasno maltretiranje, terorisanje srpskog naroda. A situacija je relativno, kako kaže komandant Kfora, mirna, samo zahvaljujući tome što srpski narod veoma uzdržano reaguje, što su protesti mirni. Inače, što se Kurtija tiče, situacija nije mirna - kaže Drecun.

Ipak, maltretiranje Srba nije prestalo.

- Uvek je prisutna mogućnost da neko bude uhapšen, maltretiran, terorisan, ali nema deeskalacije, nema smirivanja situacije. Kurti je napravio jedan manevarski potez, kako uvek radi, povukao je, kako kaže, 25 odsto policajaca. Neki su policajci izašli, ali se rasporedili tu 100, 200 metara dalje od zgrada. Dogovor je da svi izađu. On sad traži uslovljavanje održavanje novih izbora, što je takođe jedan od ključnih tačaka za deeskalaciju, time što Evropska Unija treba da povuče kaznene mere - dodao je.

Zapadni interesi su jasni.

- Njihov cilj je da završe formiranje te lažne države. To jedino mogu ako ih ubace u Ujedinjene nacije, koje uvuku pre toga u neke transatlantske organizacije kao što je recimo NATO. I oni sve rade da bi to učinili. Kurti im remeti svojim ponašanjem taj plan - rekao je.

Priprema tzv. bezbednosnih snaga Kosova je u toku i to nadgledaju SAD.

- Po onom planu od deset godina transformacije KBS-a treba da bude u punoj operativnoj sposobnosti do 2029. godine, ali vidimo da su rekli da će taj period ubrzati za neke dve ili tri godine. Dakle, tu se nešto priprema. Ako pripremate snage, takozvane snage za teritoriju kakva je Kosovo i Metohija, onda znači da imate neke agresivne, ofanzivne planove. Ti planovi se ne odnose sigurno na to da će ta tzv. Vojska Kosova napasti recimo Albaniju ili Severnu Makedoniju, nego će napasti srpski narod i posebno Srbe koji žive na severu Kosova - kazao je Drecun.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabriel Eskobar govori o tome da treba da se formira Zajednica srpskih opština.

- Ali Gabriel Eskobar kaže da zajednica Srpskih opština treba da bude formirana u skladu sa tzv. Kosova, da treba da omogući Srbima, kako kaže, da obavljaju samo nekakve komunalne usluge, te opštine u toj zajednici i ništa više od toga, da ona naravno ne može da ima izvršene nadležnosti - rekao je Drecun.

Nema nikakve pravde u hapšenju Srba na severu KiM.

- Ovo im je ista situacija. Ovo je politički sud. Sudite nekome za verbalni delikt, jer kaže ono što je dokazano da u Račku nije bio nikakav masakr civila. Dokazano je na način tako što je taj isti tzv. Haški tribunal iz optužnice protiv Slobodana Miloševića izbacio ono što mu je bilo udarna stvar, a to je Račak. Dakle, nema nikakvog masakra. Oni sude čoveku zbog toga, posle 20-ak godina podižu optužnice za navodne ratne zločine, gde li su to iskopali, šta li su našli - zaključio je.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track