ŠTA SE KRIJE IZA TURSKIH DRONOVA NA KOSMETU? Bivši ambasador Branković nema dilemu: Bili su ucenjeni gubitkom milijardi dolara!
Foto: Kurir TV, Shutterstock

prisiljena!

ŠTA SE KRIJE IZA TURSKIH DRONOVA NA KOSMETU? Bivši ambasador Branković nema dilemu: Bili su ucenjeni gubitkom milijardi dolara!

Politika -

"POLITIKA AMERIKE JE TURSKOJ BLOKIRALA MILIJARDE, PA JE UPALA U KRIZU" Branković nema dilemu: Ucenili je da PUSTI DORNOVE NA KiM

U izveštaju koji prati aktuelna dešavanja na Kosovu i Metohiji, građani na KiM izražavaju verovanje u mogućnost suživota na teritoriji, dok politički analitičari izražavaju zabrinutost zbog potencijalne eskalacije nasilja.

Ambasador Turske u Prištini, Sabri Tunč Angili, izjavio je da bespilotne letelice "Bajraktar" koje je Turska isporučila Prištini nisu donacija, ali je naglasio da je njegova država spremna da obezbedi i drugu opremu ukoliko to bude potrebno.

Ova izjava dolazi u kontekstu Turske kao strateškog partnera tzv. Kosova i njihove spremnosti da učestvuju u razvijanju svih oblasti, uključujući i odbranu.

KiM, Kosovo
foto: Kurir tv/Mladen Miletić

Ostaje da se prati dalji tok događaja i diplomatski napori kako bi se osigurao održiv mir i stabilnost na KiM.

Gost koji je analizirao poteze Turske je diplomata i nekadašnji ambasador Srbije pri UN, Branko Branković.

On je obrazložio kako je došlo do toga da Turska šalje dronove na prostore Kosova i Metohije:

01:30

POLITIKA AMERIKE JE TURSKOJ BLOKIRALA MILIJARDE, PA JE UPALA U KRIZU Branković nema dilemu: Ucenili je da PUŠTI DORNOVE NA KiM

- Na početku sukoba u Ukrajini, Turska je pokazivala dobru saradnju sa Rusijom, angažovala se oko izvoza žita itd. Imali smo odlične odnose sa Turskom. Međutim, zakuvalo se sve pred samit NATO-a, gde su oni pritisli Tursku da mora otvoriti vrata da se prime Finska i Švedska. Turska je mislila da će moći da prođe samo sa Finskom jer ju je cela ta individualnost mnogo koštala. Desetine milijardi dolara po svetu i Evropi su blokirani po odluci nekih evropskih zemalja zajedno sa politikom SAD - započeo je Branković, pa nastavio:

- Turska je upala u ozbiljnu ekonomsku krizu. Ona je objektivno bila sila, i to se nije očekivalo od nje. Ucenjujući je da pusti ta sredstva, takođe sam ubeđen da su je ucenili da pusti dronove na Kosovu. Turska je po meni, ne pravdam je, ali ovim nizom događaja bila prisiljena da to uradi. Tek ćemo videti šta će joj se vratiti.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

06:16

VESELIN ŠLJIVANČANIN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track