OVAKO SMO PRISLUŠKIVALI MILOŠEVIĆA: Bivši šef Tuđmanove obaveštajne službe: Svako jutro bih dobijao transkripte, čitao ih uz kafu
Foto: Profimedia

ispovest markice rebića

OVAKO SMO PRISLUŠKIVALI MILOŠEVIĆA: Bivši šef Tuđmanove obaveštajne službe: Svako jutro bih dobijao transkripte, čitao ih uz kafu

Politika -

Markica Rebić je tokom 90-ih godina bio osnivač vojno-obaveštajne službe SIS i Hrvatske izveštajne službe, pet godina bio pomoćnik ministra odbrane za bezbednost i zadužen za sve obaveštajne i kontraobaveštajne operacije u ratu, i savetnik predsednika Franje Tuđmana za nacionalnu bezbednost.

Franjo Tuđman
foto: Profimedia AFP

Veliki deo javnosti optužio ga je da je organizovao praćenje novinara i nevladinih organizacija, skrivao oficire optužene za ratne zločine i da je zajedno sa Ivićem Pašalićem vojnu obaveštajnu službu koristio za rešavanje sukoba unutar HDZ. On je u nedeljnom intervjuu za hrvatski jutarnji list progovorio o svemu ovome.

Rebić je ispričao da je "u svojoj kancelariji imao pet tomova povezanih razgovora koje je vodio Slobodan Milošević."

- Svako jutro bih dobijao transkripte tih razgovora, čitao ih uz kafu i pisao analize. Stavio ga je tamo. Zamislite da je to dao novoimenovani ministar odbrane SAD dobio bi 700 godina zatvora. A Radoš je vrhunski kadar i demokrata, a ja sam proglašen krivim za prisluškivanje Miloševića - rekao je. Upitan ko je bio zadužen za prisluškivanje Miloševića, rekao je:

- Servis za elektronsku delatnost. Prisluškivali smo tzv. relejnih pravaca. Nismo mogli da ukucamo ime građanina, novinara i da prisluškujemo. Lovili smo šta oni komuniciraju. Dakle, imali smo i Srbe pod tim nadzorom... S obzirom na geografski položaj Hrvatske i položaj radio relejnih puteva, mi smo uzimali taj signal.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track