NASTAVLJEN KURTIJEV TEROR! Kosovska policija služi samo da hapsi Srbe sa severa KiM
Foto: Kurir, AP Olivier Matthys

reakcije

NASTAVLJEN KURTIJEV TEROR! Kosovska policija služi samo da hapsi Srbe sa severa KiM

Politika -

Umesto smirivanja situacije, zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji još je intenzivnije. O tome svedoče hapšenja Žarka Zarića i Momira Pantića, ali i preteće poruke u sredinama gde žive. Na delu je pravno nasilje koje sprovodi kosovski premijer Aljbin Kurti, a čiji je jedini cilj da protera srpsko stanovništvo sa KiM, kažu sagovornici Kurira.

Etnički motivisano

U roku od 24 sata prištinske vlasti uhapsile su dvojicu Srba, a na ambulanti u etnički mešovitom selu Suvi Do nadomak Kosovske Mitrovice ispisan je grafit UČK, što je dodatno uznemirilo srpsku zajednicu na KiM. Kancelarija za KiM je saopštila da je ova ambulanta česta meta napada albanskih vandala i prethodnih godina je gađana kamenicama, razbijani su prozori i ispisivani antisrpski grafiti.

UČK, OVK, Suvi Dol, grafit
foto: Kancelarija za KiM

- Ovakvi incidenti i provokacije svakako ne doprinose deeskalaciji situacije na severu KiM i to bi jasno trebalo da uvide i predstavnici međunarodne zajednice i da konačno shvate realnost na terenu. Svima je jasno ko izaziva provokacije i inicira sukobe i ko je jedini krivac za incidente i napade na Srbe na KiM, a svaki incident dešava se naočigled Kurtijeve kosovske policije, koja očigledno služi samo da hapsi Srbe sa severa Kosova i da žmuri na etnički motivisane napade - upozorila je Kancelarija.

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kurir da je proterivanje Srba više nego očigledan cilj svih ovih provokacija.

Srđan Barac, Dragan Vujičić
foto: Kurir tv

- Kontinuirano pravno nasilje koje sprovodi režim Aljbina Kurtija ima za cilj proterivanje Srba. Ovakav cilj je loše prikriven slabo pripremljenim pravnim procesima. Narušeni odnosi sa SAD i EU nisu pokolebali političku elitu u Prištini u nameri da nastavi s politikom progona Srba. Fizički i pravni napadi su isključivo etnički motivisani i to je nedopustivo - naglašava naš sagovornik.

Određen pritvor

Inače, sud u Prištini juče je Žarku Zariću i Momiru Pantiću odredio pritvor od 30 dana zbog sumnje da su počinili navodni ratni zločin u opštini Istok tokom rata na Kosovu. Zarić je povratnik u selu Ljubožda kod Istoka i uhapšen je u subotu u svom selu, a tužilaštvo ga sumnjiči da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u periodu od 1998. do 1999. godine. Bio je komandir podstanice policije u selu Rakoš. Dan ranije uhapšen je Momir Pantić na punktu Merdare. Njegov advokat je izjavio da je on osumnjičen za navodnu komandnu odgovornost za određene događaje koji su se desili tokom rata 1999. u opštini Istok.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja