EU I BEOGRADU PRETI SANKCIJAMA ZBOG KOSOVA! Analitičari: Dokaz da podržavaju Aljbina Kurtija!
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

OGOLJENO

EU I BEOGRADU PRETI SANKCIJAMA ZBOG KOSOVA! Analitičari: Dokaz da podržavaju Aljbina Kurtija!

Politika -

Brisel najavio mere protiv Srbije "ako države članice procene da ne radi ništa na smirivanju napetosti", kazao je portparol Unije Peter Stano

I Srbija se može naći na udaru briselskih mera, ukoliko države članice EU procene da Beograd ne čini dovoljno da utiče na deeskalaciju aktuelne krize, poručio je portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano. Ovakav stav, ocenjuju analitičari, licemeran je pokušaj da se Beograd i Priština izjednače iako za to nema argumenata.

- Sve što radimo radimo u koordinaciji sa 27 članica EU i našim stranim partnerima, pre svega SAD. Uvešćemo i mere protiv Srbije ako države članice procene da, u trenutnoj atmosferi i uzimajući u obzir i trenutni kontekst, Srbija ne radi ništa na smirivanju napetosti - kazao je Stano.

Stara teza

Peter Stano
foto: Printscreen/Youtube

Dodao je da je "pristup Brisela izbalansiran i da su mere privremene". Bivši diplomata Zoran Milivojević za Kurir ocenjuje da je reč o staroj tezi pokušaja izjednačavanja dve strane.

- Zapadni centri moći posmatraju obe strane kao ravnopravne, oni su Kosovo priznali. I to je od početka tako. Drugo, sada je potpuno ogoljeno da u suštini oni podržavaju politiku Prištine i Kurtija. Treće, ovim balansom hoće da amortizuju pritiske na Prištinu i da podvuku odgovornost i srpske strane. Jasno je da je Srbija pod pritiskom i da će se i dalje insistirati da nas tretiraju podjednako iako za to nema ni političkih ni pravnih ni bezbednosnih argumenata, ali je argument u tome da zaštite kosovski režim u cilju kosovske državnosti - istakao je Milivojević.

Zoran Milivojević
foto: Kurir televizija, Shutterstock

Mentori

I nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković za Kurir ocenjuje da Aljbin Kurti ne deluje samostalno, bez svojim mentora.

- To ne može nigde da prođe pošto se zna da glavni problem pravi Aljbin Kurti, koji pak ne deluje samoinicijativno, već uz pomoć svojih mentora. Takođe, u ovom trenutku su sve priče o pritiscima na Srbiju između ostalog i odjek zahteva 56 poslanika koji su zatražili od Velike Britanije i Vašingtona da pojačaju pritisak na nas, pa su verovatno uticali i na EU da nas pritisne - kaže Branković.

Vladimir Vuletić, Profesor Vladimir Vuletić
foto: Nemanja Nikolić

Sociolog Vladimir Vuletić je ukazao da se na globalnom planu dešava "veliko mešanje karata", te da ne treba da čudi žurba da se stvari na Kosovu završe na izvestan način. On je za RTS ukazao i da sankcije EU uperene protiv Prištine ne treba posmatrati kao kaznu zato što čini loše stvari Srbima, nego kao potez koji iskače iz plana, odnosno zbog toga što nije u potpunosti sinhronizovan.

Rama kritikovao Kurtija Tvrdoglav je i maksimalista

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti "tvrdoglav i maksimalista", i upozorio da prilike kao što je francusko-nemački plan "ne ostaju zauvek na stolu".

- On je tvrdoglav i maksimalista. Ima fantastičnu priliku, francusko-nemački plan, a takvi sporazumi ne ostaju zauvek na stolu. Onda vas istorija tera da čekate - rekao je Rama u intervjuu za italijansku Stampu i dodao da bi, na Kurtijevom mestu, "napravio potpuno drugačije izbore".

I. Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track