"ZBOG OVOGA JE NEGODOVALO I ALBANSKO STANOVNIŠTVO" Stanić o ekonomskoj situaciji na KiM: Srpska roba je tu PRIRODNO KONKURENTNIJA
Bojan Stanić o situaciji na KiM, Foto: Kurir TV

kurir tv:

"ZBOG OVOGA JE NEGODOVALO I ALBANSKO STANOVNIŠTVO" Stanić o ekonomskoj situaciji na KiM: Srpska roba je tu PRIRODNO KONKURENTNIJA

Politika -

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Bojan Stanić gostovao je u jutarnjem programu "Redakcija" u razgovoru sa urednicom i voditeljkom Snežanom Petrović o dešavanjima na KiM i "političkom angažovanju" Aljbina Kurtija van granica Srbije, ali i uticaju njegove politike na život Srba i slobodnog protoka srpske robe Srbima na severu KiM.

Prema rečima Stanića Kurti je zaustavio protok robe radi politčkog efekta, pa u jednom momentu dopustio protok srpske robe.

- Srpska roba je tu prirodno konkurentnija, ali oni uvoze proizvode iz drugih zemalja, ali je na neki način KiM zavistan od privredne saradnje sa Srbijom. Ova kriza je prešla od 2018. godine, sa pauzama sve do danas, a sada kraje kraće i ne možemo da kažemo koja je direktna ekonomska posledica, a cilj je svakako politički - rekao je Stanić.

U fokusu su strani investitori čiji se pogled na region Zapadnog Balkana, posebno Srbiju, menja u svetlu nedovoljne reakcije na izazove:

Moramo uzeti u obzir da svaki vid političkog rizika može ozbiljno narušiti reputaciju regiona u očima investitora, posebno onih koji dolaze izvan Evrope, poput Amerike i prekookeanskih zemalja.

Stanić je naglasio da ovi investitori često nemaju mogućnost dubinske analize da li su izjave realne i da li postoji potencijal za eskalaciju sukoba.

03:43

STANIĆ O POTEZIMA ALJBINA KURTIJA I EKONOMSKIM POSLEDICAMA PO REGION

Ovaj skeptičan pristup odražava se na investicione odluke. Analizirajući ekonomske okolnosti, Stanić je rekao:

- Neophodna je procena osnove za takve odluke, posebno u svetlu vojnog saveza, NATO pakta, kojem region Zapadnog Balkana pripada.

Iako se sukob trenutno zadržava na verbalnom i ekonomskom nivou, Stanić ističe da bi postojala mala verovatnoća, mada ne treba isključiti potpuno, da dođe do ozbiljnijih eskalacija.

- Uzrok za zabrinutost jeste i kršenje sporazuma, poput tzv. CEFTA sporazuma između Srbije i teritorije Kosova i Metohije - dodao je Stanić.

Takođe primetio je važnu tačku u vezi s ovim konfliktom:

- Interesantno je i ohrabrujuće primetiti da ovo nije naišlo na pozitivan odgovor kod stanovništva na Kosovu i Metohiji, većinskog albanskog naroda - dodaje Stanić.

Međutim, sveprisutno kršenje sporazuma i manjak pritiska iz Evropske unije na lidere regiona, posebno lidera Kosova, ukazuje na sve kraći vremenski okvir tolerancije.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track