ŠTA JE POZADINA NENAJAVLJENIH SASTANAKA U PRIŠTINI: Kvinta i SAD pritisli Kurtija
Foto: Shutterstock

POLITIKA

ŠTA JE POZADINA NENAJAVLJENIH SASTANAKA U PRIŠTINI: Kvinta i SAD pritisli Kurtija

Politika -

Zapadnim centrima moći očigledno je stalo da se situacija na Kosmetu odblokira odmah početkom jeseni, ocenili sagovornici Kurira

Evropi i Americi se očigledno žuri da se što pre reši kosovsko pitanje, što jasno pokazuju i njihove akcije. Samo u poslednja tri dana poslali su nekoliko nedvosmislenih poruka o tome šta očekuju, pre svega od Prištine, a preksinoć su predstavnici zemalja Kvinte i EU održali i nenajavljeni sastanak s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Stručnjaci nemaju dilemu da im je cilj jasan - početak normalizacije već od septembra!

Ambasadori Kvinte su sat vremena razgovarali s Kurtijem, dok se ambasador SAD Džefri Hovenijer kod prištinskog premijera zadržao pola sata duže.

Začarani krug

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da sve ovo jasno ukazuje da SAD i EU pokušavaju da ubrzaju proces normalizacije i nastavak dijaloga.

Zoran Milivojević
foto: Kurir TV

- Možemo reći da je ovo znak da se stvar ubrzava i da je zapadnim centrima moći stalo da se stvar deblokira odmah početkom jeseni, i to je smisao i ovog sastanka. U pitanju je pritisak na Aljbina Kurtija, od kog zavisi deeskalacija, iako je pitanje šta to znači, jer zahtev za izbore na severu bez rešavanja ključnih pitanja teško da može da ima efekta. Kurti jednostavno neće odustati od svojih stavova - smatra Milivojević.

Kako kaže, nalazimo se u jednom začaranom krugu.

- Sve zavisi od toga da li će Zapad odlučujuće uticati na Kurtija da promeni politiku, ispuni uslove Briselskog sporazuma, ali uz sklanjanje policije i gradonačelnika, puštanje nevinih Srba, što je sve jedina garancija za Srbe da nastave razgovore - konstatovao je Milivojević.

Pritisak ili predstava

I politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da postoji žurba da se situacija reši.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Da bi se sadašnja kriza rešila, rekli smo više puta da moraju da se raspišu vanredni izbori u četiri opštine na severu, i to što pre - poručio je Stanković i istakao da izbore treba organizovati na kompletan i inkluzivan način, što podrazumeva puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba.

Sagovornik Kurira podseća da su EU i zemlje članice jasno iznele zahteve za deeskalaciju još u junu, te da je od Kosova tada zatraženo da se ne ponaša eskalativno.

- Otvoreno je pitanje pak da li je ovo politička predstava ili stvarni politički pritisak. Zašto je tako? Pa, iskustvo nas uči da deklarativno diplomatski pritisak na Kurtija sa Zapada ne znači promenu Kurtijevog političkog ponašanja. Bilo bi dobro da se formira ZSO, ali ima veliko "ali" - kazao je Stanković za Kurir.

I. Ž./

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track