OPTUŽNICA PROTIV DODIKA VRAĆENA NA DORADU: Evo koje je propuste napravilo Tužilaštvo BiH!
Foto: EPA / Fehim Demir, Beta/ Dario Pignatelli

manjkavosti

OPTUŽNICA PROTIV DODIKA VRAĆENA NA DORADU: Evo koje je propuste napravilo Tužilaštvo BiH!

Politika -

Sud BiH vratio državnom tužilaštvu na doradu optužnicu protiv Dodika

Sud Bosne i Hercegovine vratio je na doradu Tužilaštvu BiH optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Optužnica je na uređenje i dopunu vraćena u petak, 18. avgusta, objavio je sarajevski Avaz.

Prema dokumentu koji je objavio ovaj portal, optužnica je vraćena na dopunu i doradu, jer je puna manjkavosti, kao i zbog toga što Tužilaštvo BiH nije detaljno opisalo krivično delo koje su počinili Dodik i Lukić.

Optužnica protiv Dodika i Lukića je podignuta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, što je prema novim odrebama Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, krivično delo.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit je 1. jula stavio van snage zakone o nesprovođenju odluka visokog predstavnika i neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, koje je prethodno usvojila Narodna skupština RS.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu spornih zakona, a Miloš Lukić ih je objavio u Službenom glasniku RS.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu pre deset dana, a Milorad Dodik je posle toga Specijalnom tužilaštvu RS podneo krivičnu prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića, iako je na optužnici radio tužilački tim od troje tužilaca, uz suglasnost glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track