PREDSEDNIK RS SE VRATIO ZADOVOLJAN IZ MAĐARSKE: Dodik: Srpska danas ima više prijatelja u svetu nego ikada ranije!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

Blista

PREDSEDNIK RS SE VRATIO ZADOVOLJAN IZ MAĐARSKE: Dodik: Srpska danas ima više prijatelja u svetu nego ikada ranije!

Politika -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da Republika Srpska danas ima više prijatelja u svetu nego ikada ranije i da oni razumeju politiku RS.

Posle dvodnevne posete Mađarskoj on je kazao da se u Budimpešti sastao sa mnogim evropskim političarima, navodeći da je među njima mnogo prijatelja RS, od kojih su neki lideri evropskih zemalja i razumeju stanje u BiH i da "stranac deluje u zakonodavstvu i nameću zakone".

- U BiH ne postoji visoki predstavnik međunarodne zajednice, to je podvala, jer je on visoki predstavnik potpisnica Dejtonskog sporazuma, među njima i RS - kazao je Dodik na konferenciji novinarima u Banjaluci.

Po njegovim rečima, ti evropski lideri, čija imena nije izneo, smatraju da strane u BiH treba da se vrate dogovoru i da stranci ne treba da deluju u oblasti zakonodavstva.

Dodik je optužio SAD i Veliku Britaniju da rade protiv interesa RS, dodavši da ga to ne zabrinjava, jer su te zemlje danas mnogo manje uticajne u odnosu na period od pre deset godina. - Američki ambasador u BiH Majkl Marfi će otići odavde, a ja ću ostati predsednik RS. Videćete! - kazao je Dodik.

Dodik je naveo da je sa mađarskim premijerom dogovoren finansijski aranžman od 118 miliona evra. Predsednik RS je naveo da su dogovoreni projekti i s predsednikom Azerbejdžana Ilhanom Alijevim, a s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o energetskim i infrastrukturnim radovima.

Dodik je ocenio da RS nije međunarodno izolovana i rekao da mnogo stranih investitora ulaže ili je zainteresovano za ulaganje u taj entitet BIH. Rekao je i da je RS rešila problem finansiranja za ovu godinu jer će sa "svojim prijateljima obezbediti likvidnost do kraja godine".

Željka Cvijanović
foto: Beta Miloš Miškov

Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je Mađarska "dokazan prijatelj Republike Srpske, kao i ostalih naroda i zemalja na području Zapadnog Balkana". Ona je navela da je tokom sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom dogovoren nastavak projekata podrške privredi i poljoprivrednim proizvođačima u RS.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track