KRIJU PRIHODE I NEKRETNINE: Petoro opozicionih poslanika nije prijavilo imovinu, Agencija već pokrenula postupak!
Foto: Ata Images/Amir Hamžagić

PREKRŠILI ZAKON

KRIJU PRIHODE I NEKRETNINE: Petoro opozicionih poslanika nije prijavilo imovinu, Agencija već pokrenula postupak!

Politika -

Petoro poslanika Skupštine Srbije nije podnelo izveštaje o imovini i prihodima Agenciji za sprečavanje korupcije, na šta su po zakonu obavezni. U svih pet slučajeva reč je o opozicionim poslanicima, a na spisku su Đorđe Miketić (Moramo - Zajedno), Radmila Vasić (Dveri), Predrag Marsenić (Novi DSS), kao i dve poslanice iz Stranke slobode i pravde Marija Lukić i Jelena Milošević.

Đorđe Miketić
Đorđe Miketićfoto: Printscreen

Obavezno podnošenje izveštaja predviđeno je članom 68, stav 1. Zakona o sprečavanju korupcije i odnosi se na svakog ko stupii na javnu funkciju.

Radmila Vasić
Radmila Vasićfoto: Youtube Printscreen

- Zaista je neverovatno da su svi drugi ispunili zakonsku obavezu, a da se ovih pet poslanika pravi ludo. Ne znam koju drugu reč da upotrebim, zaboravni sigurno nisu s obzirom na to da se u svojim skupštinskim debatama non-stop pozivaju na to da su legalisti, poštovaoci zakona i slično - kaže sagovornik.

Marija Lukić
Marija Lukićfoto: Ana Paunković

Isti sagovornik je rekao da je, koliko je njemu poznato, Agencija za sprečavanje korupcije protiv navedenih funkcionera pokrenula postupke za odlučivanje da li su prekršili zakon.

Jelena Milošević
Jelena Miloševićfoto: Privatna Arhiva

Inače, javnom funkcioneru može se zbog neprijavljivanja imovine ili prihoda izreći mera opomene ili mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije.

Predrag Marsenić
Predrag Marsenićfoto: Preentscreen Youtube

Pri izricanju mere, uzimaju se u obzir sve okolnosti slučaja, naročito težina i posledica povrede zakona i mogućnost otklanjanja povrede, kao i činjenica da li je javni funkcioner postupio po prethodno izrečenoj meri opomene do isteka roka koji mu je u odluci određen.

(Kurir.rs/Alo!)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja