DIPLOMATSKA BORBA: Dačić: Nismo se pridružili Krimskoj platformi, nastavićemo da šaljemo humanitarnu pomoć Ukrajini!
Foto: Beta Miloš Miškov

Sastanak

DIPLOMATSKA BORBA: Dačić: Nismo se pridružili Krimskoj platformi, nastavićemo da šaljemo humanitarnu pomoć Ukrajini!

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se Srbija nije pridružila Krimskoj platformi, međunarodnoj diplomatskoj inicijativi za konsultacije i koordinaciju formiranoj na poziv Ukrajine.

- Srbija se nije pridružila Krimskoj platformi ili deklaraciji, premijerka Ana Brnabić je putem video-poruke učestvovala u radu tog skupa, ali mi nismo podržali, niti smo prihvatili taj tekst Krimske platforme, baš zato što izlazi izvan onih okvira koji su za nas prihvatljivi - rekao je Dačić.

Sastanak Dačića i ruskog ambasadora Bocan-Harčenka
Sastanak Dačića i ruskog ambasadora Bocan-Harčenkafoto: Ministarstvo spoljnih poslova

Govoreći o sastanku sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom, Dačić je kazao da je stav Srbije o toj platformi, kao i deklaraciji iz Atine, naišao na pozitivne komentare u Rusiji, ali da sastanak nije bio organizovan zbog toga.

- Uručio mi je pismo Rešetnjikova, to je moj kolega sa ruske strane, mi smo kopredsednici mešovitog Komiteta za saradnju. Tu je reč o ekonomskim i drugim pitanjima, gde bi trebalo da napravimo određene sastanke. Ja sam predložio da oni odrede termine za posetu, razgovore kopredsednika, drugih ministara i naravno za priliku za susret sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim - rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić se osvrnuo i na deklaraciju o Ukrajini, koju su zemlje Zapadnog Balkana, Moldavija, Ukrajina i predstavnici EU usaglasili nekoliko dana ranije u Atini, podsećajući da je na zahtev Srbije iz deklaracije izbačen deo koji se odnosi na uvođenje sankcija Rusiji, kao i pominjanje imena predsednika Rusije Vladimira Putina i te zemlje u delu koji se odnosi na ratne zločine.

- Pa, čekajte, to je princip koji mi prihvatamo i kada smo mi u pitanju i naš region. Ali ovde se, na naš zahtev, nigde ne spominju ni predsednik Putin, ni bilo koja zemlja konkretno, već se govori načelno o potrebi otkrivanja i sankcionisanja svih tih ratnih zločina koje je bilo ko počinio u oružanim sukobima - kazao je on.

Kada je u pitanju sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Atini i tvrdnje da će Srbija Ukrajini dati municiju i naoružanje kako ona ne bi priznala nezavisnost Kosova, ministar spoljnih poslova Srbije je ocenio da su to "gluposti i uvreda za Ukrajinu".

Aleksandar Vučić, Vladimir Zelenski, Vučić Zelenski
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

- Ispade da smo mi neka svetska vojna velesila, pa da od našeg naoružanja zavisi da možemo da upravljamo političkim stavovima u svetu - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naveo da je Srbija i ranije pomagala Ukrajini po raznim pitanjima - od humanitarnih stvari, preko energenata, do opreme koja je potrebna za funkcionisanje društva u uslovima rata i dodao da će to nastaviti da radi.

(Kurir.rs/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track