OVO JE SLON SLOBODANA MILOŠEVIĆA! Bio je čudo tehnike, strah i trepet od 5.000 kubika i 300 konja! U sebi krije dugo čuvanu TAJNU!
Foto: Printscreen/Youtube, Profimedia

Predsedničko vozilo

OVO JE SLON SLOBODANA MILOŠEVIĆA! Bio je čudo tehnike, strah i trepet od 5.000 kubika i 300 konja! U sebi krije dugo čuvanu TAJNU!

Politika -

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević bio je veliki zaljubljenik u automobile, a na putovanjima kroz Srbiju, tokom najvećeg perioda na čelu države vozio se automobilom marke "Mercedes".

Naravno, reč je bila o S klasi, luskuznom automobilu koji pola veka postavlja standarde u auto-industriji.

Bivši predsednik Slobodan Milošević se vozio u čuvenom "mercedesu 500SEL", iz devedesetih godina koji je bio poznatiji kao "slon"!

Milošević je bivši predsednik Jugoslavije koji je imao svoje omiljeno vozilo u kojem je išao na sve važne sastanke i događaje. Zanimljivo je da je vozilo korišćeno i mnogo godina nakon Miloševića. Konkretno, jedna delegacija koja je bila u poseti Republici Srbiji je ovim vozilom stigla u zgradu Predsedništva na Andrićevom Vencu 1 na sastanak sa tadašnjim predsednik Republike Srbije Borisom Tadićem.

Ovaj automobil je koristio samo sam vrh državnog vrha i zbog toga on ima posebno mesto u automobilskoj istoriji na teritoriji bivše Jugoslavije. Prvobitno se vozio bivši u njemu predsednik nekadašnje Jugoslavije Slobodan Milošević da bi ovo vozilo kasnije koristili službenici Vlade Republike Srbije. Ekipa jutjub kanala "Testosteeron" je testirala ovaj automobil i otkrila njegove karakteristike, kao i zanimljive istorijske činjenice.

Pogledajte kako izgleda automobil koji je koristio bivši predsednik nekadašnje Jugoslavije Slobodan Milošević

Slobodan Milošević, Mercedes
foto: Printscreen/Youtube

Na početku treba reći da ova "zver" od automobila jedva staje na parking mesto. Standardne dimenzije parking mesta iznose 5 metara dužina i 2,5 metara širina. "Slon" je dugačak čak 5,25 metara i težak je dve tone. SEL nosi oznaku u imenu jer ima 5.000 kubika, motor u V8 rasporedu i više od 300 konjskih snaga. Ima vazdušno oslanjanje i adaptivne amortizere. U to vreme je ovo bio jedan od najboljih automobila na svetu.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube

Automobil je dizajnirao legendarni Bruno Sako, Italijan koji je radio u Mercedesu kao direktor dizajna više od 40 godina. Njegov stil je bio prepoznatljiv svuda u svetu i bio je poznat po "kockastom" stilu automobila i najpoznatiji model koji je bio vrlo popularan u nekadašnjoj Jugoslaviji je Mercedes 124 E klasa koji je izašao 1984. godine.

Slobodan Milošević, Mercedes
foto: Printscreen/Youtube

Pošto je vozilo bilo diplomatsko, ima jedan detalj iznad levog prednjeg točka gde se stavljala zastavica da se vidi koja delegacija dolazi, a ono što je zanimljivo jeste da se u njemu nalazi knjižica Narodne skupštine Republike Srbije. U automobilu se nalaze dve kontrolne knjižice. Prva knjižica je iz 2011. godine i u njoj se vodio detaljan zapisnik gde i kada je ovo vozilo korišćeno. Na snimku se u jednom trenutku vidi da je u utorak 4. oktobra ovo vozilo išlo u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu 1 na sastanak sa tadašnjim predsednikom Republike Srbije Borisom Tadićem. U drugoj kontrolnoj knjižici koju je izdao MUP Republike Srbije se nalazi kompletna servisna istorija vozila kao i detaljan pregled gde i kada je korišćeno ovo vozilo na lokalu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja