POČINJE IGRA ALJBINA KURTIJA! Gaši tvrdi da je uputstvo za peticiju o smeni gradonačelnika na severu Kosova potpuno nezakonito!
Foto: Kurir televizijqa

zamajavanje

POČINJE IGRA ALJBINA KURTIJA! Gaši tvrdi da je uputstvo za peticiju o smeni gradonačelnika na severu Kosova potpuno nezakonito!

Politika -

Priština je i formalno završila pripreme da sprovede svoju zamisao o komplikovanoj smeni nelegitimnih gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova i Metohije. Umesto jednostavne ostavke gradonačelnika, kosovska vlast se odlučila na u hodu smišljenu peticiju građana.

Kosovski ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići objavio je da je njegovo ministarstvo završilo izradu takozvanog administrativnog uputstva za peticiju za smenu predsednika četiri opštine na severu. Prema uputstvu koje je objavio Krasnići, čitava procedura mogla bi da se razvuče i na duže od tri meseca.

Zbog svega što prati ovaj dokument, u Prištini se ne stišavaju kritike na račun kosovskih vlasti. Analitičar Dardan Gaši ocenio je da je administrativno uputstvo potpuno nezakonito, te da je ovo "igra Kurtijeve vlade", koja očekuje da opozicija pokrene postupak pred Ustavnim sudom.

- Šta je problem sa ovim administrativnim uputstvom? Ono je potpuno nezakonito. Zasnovano je na Zakonu o lokalnoj samoupravi, ali procedura za raspisivanje izbora je u vezi sa o referendumom, a zakon o referendumu ne postoji - rekao je Gaši za RTV Dukađini.

Dardan Gaši
foto: Printscreen Youtube

On je naglasio da je uveren da i vlada i Aljbin Kurti znaju da je uputstvo nezakonito.

- To rade da bi neko iz opozicije uputstvo poslao Ustavnom sudu, kako bi ga poništio, što će i uraditi, jer nema osnova - objašnjava Gaši.

Inače, uputstvo podrazumeva da najmanje troje građana sa pravom glasa u određenoj opštini treba da pokrenu inicijativu za peticiju za smenu gradonačelnika te opštine. Pre početka prikupljanja potpisa, oni o inicijativi treba da obaveste predsednika skupštine opštine koji o tome obaveštava resorno ministarstvo i Centralnu izbornu komisiju. Predsednik skupštine opštine ima rok od pet dana da razmotri zahtev o peticiji i registruje inicijatorsku grupu kao ovlašćeno lice. Ako to ne učini u ovom roku, inicijatorska grupa za peticiju može da se obrati CIK i da traži registraciju.

Najkasnije pet dana od registracije, predsednik skupštine opštine mora da zatraži od CIK ažurirani spisak birača i da dostavi inicijativnoj grupi za peticiju potrebnu dokumentaciju. Grupa za peticiju ima rok od 30 dana od prijema dokumentacije da prikupi potreban broj potpisa. Ovaj rok se može pomeriti za dodatnih 15 dana. Prikupljeni potpisi se dostavljaju predsedniku skupštine opštine i CIK, koji verifikuje listu potpisa. Ukoliko je peticiju podržalo najmanje 20 odsto birača, CIK organizuje glasanje za smenu gradonačelnika, po proceduri u skladu sa zakonima o opštim i lokalnim izborima. Glasanje za razrešenje gradonačelnika u tom slučaju organizuje se najkasnije u roku od 45 dana.

Da bi bili smenjeni, za to mora da glasa 50 plus jedan odsto upisanih birača u opštini. Ako potreban broj birača ne podrži razrešenje, nova inicijativa za smenu gradonačelnika ne može da se pokrene pre isteka roka od 12 meseci. Kako je naveo Krasnići na Fejsbuku, svrha uputstva je da se utvrdi postupak pokretanja, organizovanja i podnošenja građanske inicijative za razrešenje predsednika opštine, a u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja