"PROVEŠĆE SE NA IZBORIMA KAO BOSI PO TRNJU" Todorov o opoziciji: Kako da uskladimo spoljnu, kada je unutrašnja politika SPORNA?
Đorđe Todorov o skupštinskom, Foto: Kurir TV, Pokret socijalista

kurir tv

"PROVEŠĆE SE NA IZBORIMA KAO BOSI PO TRNJU" Todorov o opoziciji: Kako da uskladimo spoljnu, kada je unutrašnja politika SPORNA?

Politika -

Srpska napredna stranka podržava inicijativu dela opozicije o raspisivanju izbora, a odgovor na zahtev dobiće u najkraćem mogućem roku. Ovo je poručio predsednik Parlamenta Vladimir Orlić nakon što je deo opozicije, koji je juče pokušao da blokira rad Skupštine Srbije, tražio raspisivanje beogradskih i parlamentarnih izbora do kraja godine.

Aljbin Kurti, Tuča, Kosovo, Kosovska skupština, skupština
foto: Erkin Keci / AFP / Profimedia

Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije na temu previranja i sukobljavanja opozicije i pozicije u skupštini tokom sednice.

01:36

ĐORĐE TODOROV O DIVLJAŠTVU U SKUPŠTINI I UNUTRAŠNJOJ POLITICI REPUBLIKE SRBIJE

Istakao je da već postoje protesti u Beogradu koji kopne, i pitao se zašto se to prenosi u skupštinu, kada je tema bila nešto potpuno drugo.

- Radilo se o tome da treba da se vrati parlamentarizam u parlament. Treba se vratiti normalnom dijalogu i to je volja građana i ne treba sada proizvoditi klimu koja ne postoji. Hoćete li izbore? Evo izbora - rekao je Todorov.

Izvukao je važna pitanja koja traže odgovore.

- Kako uskladiti spoljnu politiku kada je unutrašnje pitanje sporno. Ukrajina je tema koja više od godinu dana opterećuje čitav međunarodni poredak. Ako ne mislite da sadašnja vlast dobro vodi politiku, to su teze koje ne vode politiku, a nije momentat za netrpeljivost i svađu. Mislim da građani nisu glasali za ovo. Juče je tema bila rebalans budžeta - ponovio je Todorov i naglasio:

- Napravili su veštačku koheziju na krilima protesta i brže bolje su požurili da im ne istekne to jedinstvo i hajde da tražimo izbore. Bojim se da mogu na tim izborima da se provedu kao bosi po trnju - tvrdi Todorov.

Osvrnuo se na tešku poziciju Srba na KiM.

- Srbi nikada nisu bili faktor koji generiše netrpeljivosti. Kosovo i Metohija nije tesno ni za Srbe ni za Albance, samo postoji problem u tome što ne žele da prihvate da je Kosovo i Metohija srpsko. Njihova namera je da hapse uticajne Srbe i tako širi strah - rekao je Todorov.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track