"MORAMO KORISTITI DRUGE MEHANIZME!" Obradović o trenutnu situaciju na KiM: Srbija će u pregovorima tražiti 2 stvari
Darko Obradović, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"MORAMO KORISTITI DRUGE MEHANIZME!" Obradović o trenutnu situaciju na KiM: Srbija će u pregovorima tražiti 2 stvari

Politika -

Nelegalno izabrani gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić još jednom je odložio odluku o prinudnom iseljavanju srpskih institucija u zgradi u Bošnjačkoj mahali. To je zatražila jedna zapadna ambasada u Prištini. Ovom odlaganju prethodila je lažna dojava o bombi u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

U jutarnjem programu Kurir televizije gostovali su predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu. Oni su u razgovoru o odlaganju odluke o prinudnom iseljavanju sprskih institucija u Bošnjačkoj mahali.

Jedan od ključnih problema koji su izašli na videlo je situacija u Bošnjačkoj Mahali, gde ljudi spavaju u zgradama, izloženi opasnosti od bezbednosnih događaja. Kako je istaknuto, ovo nije samo izolovan incident, već simptom šireg problema. Situacija je ocenjena kao potencijalni "čorsokak" koji bi mogao otežati traženje adekvatnih rešenja.

05:47

DARKO OBRADOVIĆ O SITUACIJI NA KIM

Obradović smatra da je, sada kada se ceo svet menja zbog rata u Ukrajini, Srbiji najvažnije partnerstvo sa NATO i gledanje šire slike da bi našla svoje mesto u svetu.

- Tenzija je postala svakodnevnica, direktno kršenje Ohridskog sporazuma, a on podrazumeva da Republika Srbija može da investira univerzitete. To pokazuje da od jula ove godine ništa nije urađeno po pitanju deeskalacije. Srbija želi zaštitu svog naroda i ekonomski razvoj. U septembru naš predsednik će pokušati da zaštiti interese svih nas, a pre svega kosovskih Srba. Treba nam mudrost da se sačuvaju bazični interesi srpskog naroda, sa jedne strane, a sa druge strane da se ne dovedemo u poziciju iz koje ne možemo da izađemo - kazao je Obradović i dodao:

- Sada moramo da koristimo druge mehanizme kada je reč o našem narodu na Kosovu. Na naš evropski put i strane direktne investicije, izgradnje pruge Beograd - Niš, to što "Kosovo" ne sprovodi obaveze, mi ne možemo koristiti reciprocitet - rekao je Obradović.Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

Bonus video:

04:49

GRAĐANI SEVERNE MAKEDONIJE NE VERUJU VLASTIMA: Dopisnik Politike o kriminalu čak i u klinikama: Korupciju IZBACUJU NAPOLJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track