LUKAVO SE PODMEĆE BRISEL, ODNOSNO OHRID, A NA TU KARTU IGRA KURTI: Nebojša Čović o dijalogu Beograda i Prištine!
Foto: Starsport

STAV

LUKAVO SE PODMEĆE BRISEL, ODNOSNO OHRID, A NA TU KARTU IGRA KURTI: Nebojša Čović o dijalogu Beograda i Prištine!

Politika -

U Briselu se danas sastaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u okviru nove runde pregovora.

Bivši potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović kaže da nije optimista u vezi dijaloga između Beograda i Prištine i da ne vidi kako bi mogao da se napravi bilo kakav napredak.

- Očigledno je uslov da kroz tu reč normalizacija, mi kao zemlja treba da priznamo nekakvu nezavisnost Kosova. Oni to ne govore direktno, već indirektno. Ispod stola se radi na raznim radnjama kako bi se promenila realnost ili stanje situacije na terenu - rekao je Čović za RTS.

Srpska strana mora da insistira na doslednom sprovođenju Briselskog sporazuma i to iz 2013. i 2015. godine.

- Sada se onako lukavo podmeće ponovo Brisel, odnosno Ohrid, i na tu kartu igra Kurti. Prekorevanje Kurtija, kažnjavanje Kurtija, nisu sankcije nego su mere. A zapravo mislim da je to dogovor - ti vuci i radi dalje onako kako smo rekli. A mi ćemo te kao kritikovati, vreme jednostavno prolazi i pravićemo nekakvu drugu realnost - dodao je.

Smatra da proces integracije Zpadnog Balkana u EU nepomično stoji.

- Kao da smo mi na prostoru Zapadnog Balkana tako inferiorni mentalno i u svakom drugom pogledu da ne možemo između sebe da se dogovorimo. Razlog za to je da se stalno želi da budemo pod njihovom kontrolom i da budemo zavisni maksimalno od njih - izjavio je.

Napomenuo je da žurba postoji jer se približavaju izboru u Americi, ali i u EU.

- Iz kontakata sa nekim međunarodnim zvaničnicima i ljudima koji se dosta bave ovom problematikom, stiče se utisak da oni traže izlaz i da su potpuno svesni da su norme međunarodnog prava potpuno zgažene '99. godine, na našem primeru. I da ovo sada što se događa u Ukrajini, a i dalje, i šire, zapravo je nastavak svega onoga što je urađeno '99. godine. Da traže potencijalni izlaz i svega toga što apsolutno neće biti lako - zaključio je Čović.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track