DOBILI ŠTA HOĆE, A OPET SE BUNE: Miroslav Aleksić: Izbori do kraja godine ili ulica!
Foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić

ne znaju šta hoće

DOBILI ŠTA HOĆE, A OPET SE BUNE: Miroslav Aleksić: Izbori do kraja godine ili ulica!

Politika -

Uprkos odgovoru vlasti da će im ispuniti zahteve o vanrednom glasanju, deo opozicije preti demonstracijama

Nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će raspisati izbore baš onako kako je to opozicija tražila, sagovornici Kurira smatraju da nema više razloga za proteste čiji je zahtev postao upravo izbori. Međutim, iz redova dela opozicije ponovo su zapretili - ne bude li izbora do kraja godine, sledi ulica.

Cenzus ostaje

U zahtevu za raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora koji je opozicija prošle nedelje predala u Predsedništvu Srbije, između ostalog, traži se njihovo raspisivanje do kraja godine.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/PINK

- Raspisaću ih do kraja godine, 31. decembra, za 4. mart - poručio je predsednik Vučić preksinoć.

Ministar odbrane i predsednik SNS Miloš Vučević rekao je su zahtev opozicije precizno razumeli, da se raspišu izbori do kraja godine, a ne da se održe.

- Da se početkom marta 2024. održe. Nema niko pravo da unapred kaže ovi izbori da, ovi ne - kazao je Vučević. Dodao je i da neće tražiti povećanje cenzusa na pet odsto, jer SNS ne želi da bude nekorektan i da se u tom delu izborni uslovi menjaju nekoliko meseci pred izbore.

Miloš Vučević
foto: Instagram/milosvucevic

Ipak, uprkos odgovoru vlasti, deo opozicije pokazuje da nije spreman za kompromis.

Lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je da će, ako Vučić ne raspiše izbore za decembar, pozvati građane da u oktobru izađu na ulicu, ispred Skupštine i izbore se za zahteve.

"Hoću-neću"

Miroslav Aleksić
foto: Beta Amir Hamzagic

- Nismo zadovoljni onim što je Vučić rekao, jer to nije u skladu sa zahtevima opozicije. Zahtev opozicije je bio da se izbori raspišu i održe do kraja godine, parlamentarni i beogradski. Vučić koristi igru reči - rekao je, između ostalog, Aleksić.

Politički filozof Dragoljub Kojčić kaže da je u "svojim silnim oscilacijama hoću-neću opozicija demonstrirala ne samo da nema program i programsko jedinstvo nego da nema ni osnovnu političku kulturu dogovaranja unutar svojih redova".

Dragoljub Kojčić
foto: Kurir tv

- Vučić pokazuje već drugi put, posle snižavanja cenzusa na tri odsto, da gradi demokratski ambijent i da će raspisivanje izbora biti u najširem društvenom i demokratskom interesu. Ali opozicija se grdno vara ako smatra da njeni pritisci imaju ikakvog većeg učinka osim da onemogućavaju građane da se voze putevima Srbije - konstatovao je Kojčić za Kurir.

Kurir.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track