FORMIRAN PARLAMENTARNI FORUM IZMEĐU SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE: Orlić: Interesi Srba u BiH i na KiM su prioritet!
Foto: Pokret socijalista

potpisan memorandum

FORMIRAN PARLAMENTARNI FORUM IZMEĐU SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE: Orlić: Interesi Srba u BiH i na KiM su prioritet!

Politika -

U Skupštini Srbije danas je potpisan Memoranduma o formiranju Parlamentarnog foruma Republika Srbija-Republika Srpska, telu koje će imati zajedničke sastanke narodnih poslanika, usaglašavati stavove i predlagati zajedničke deklaracije.

Kako je rekao predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić nakon sastanka sa kolegom iz RS Nenadom Stevandićem, oni su danas razgovarali o brojnim aktuelnim pitanjima i izazovima i istakli važnost poštovanja Dejtonskog sporazuma.

- Ponovio sam stav Srbije da smo spremni na sve što je rezultat dogovora dva entiteta odnosno tri konstitutivna naroda u BiH, ali ne i nametanje koje dolazi spolja. Govorili smo o teškoj situaciji za srpski narod na Kosovu i Metohiji koja dolazi kao posledica otvorenog terora koji sprovodi Aljbin Kurti. On svojom velikoalbanskom politikom predstavlja najveću opasnost za mir i već je sebe stavio u ulogu uništitelja svakog dijaloga - rekao je Orlić.

On je zajedno sa Stevandićem poslao, kako je rekao, najsnažniju podršku Aleksandru Vučiću i državnoj delagciji u Njujorku za borbu koju vodi u zaštiti srpskih pozicija.

Kada je reč o novom radnom telu, Orlić je objasnio da je to dogovoreno ranije i da dve skupštine prvi put formiraju zajedničko radno telo u kojem će noseću ulogu imati narodni poslanici.

Predsednik Skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da se ovakvim potezima piše najlepši deo istorije međusrpskih odnosa, da će se novo telo sastajati dva puta godišnje i usvajati važna akta.

- U ove 33 godine od nastanka Republike Srpske ovo je suštinski najozbiljniji dokument koji potpisujemo i koji nije usmeren ni protiv koga, nema konotaciju sem saradnje i negovanja zajedničkih vrednosti kulture, tradicije, ali i podrške na zaštiti kako teoritorijalnog integriteta Srbije, tako i integriteta i ustavnih nadležnosti RS - rekao je Stevandić.

I on je poslao podršku Aleksandru Vučiću koji u Njujorku, kako je rekao, brani interese Srbije i brani interese Srba.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track