"JERMENIJA NIJE BILA NEUTRALNA" Predsednik Vučić o Generalnoj skuštini UN: Govoriću činjenice i istinu, mnogima se to neće dopasti
Foto: Printscreen/TV Pink

78. zasedanje Generalne skupštine UN

"JERMENIJA NIJE BILA NEUTRALNA" Predsednik Vučić o Generalnoj skuštini UN: Govoriću činjenice i istinu, mnogima se to neće dopasti

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od prekjuče, boravi u Americi, gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine UN.

Predsednik Vučić obratio se iz Njujorka i tom prilikom istakao je da su u toku intenzivni razgovori sa međunarodnim predstavnicima oko Kosova i Metohije.

Takođe, predsednik je dodao da je sada jasno posle pretnji da će Srbi da pate i plate, da je Kurti krenuo u jednu od poslednjih operacija u cilju čišćenja Srba sa Kosova i Metohije.

- Intenzivno vodimo razgovore sa međunarodnim predstavnicima oko KiM. Želim da kažem lažnim patriotama da preuzimamo sve što je u našoj moći i da želimo da iskoristimo sva politička sredstva, a dobro znamo šta nam je posao u zaštiti interesa našeg naroda. Pozivam sve predstavnike međunarodne zajednice da reaguju, da urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu na prostoru KiM, da budu pušteni kućama u najkraćem mogućem roku. Ja sam o tome obavestio, o svemu što se zbiva i španskog premijera, inače iskrenog i velikog prijatelja Srbije. Razgovarao sam ponovo i sa Šarlom Mišelom i sa mnogim predstavnicima EU. Nadam se da će dobro razumeti naše poruke.

Kako je istakao predsednik Vučić, tražiće pomoć i od Kine, te naglašava da će tražiti i sednicu Saveta bezbednosti. On je rekao da rade i da će da reaguju u skladu sa našim interesima i istakao da nikome neće dozvoliti da za dva, tri dana reše nešto što su naumili.

- Usklađujemo termine sa korejskim predsednikom, kineskim, važni sastanci. Možemo da očekujemo širu podršku Narodne Republike Kine. Brojimo sada članice saveta bezbednosti, potrebno je 9 da imamo na svojoj strani. U svakom slučaju radimo i reagovaćemo u skladu sa našim interesima i nikome nećemo dozvoliti da završe nešto što su naumili za dan, dva ili tri. U ranim jutarnjim satima po srpskom vremenu ćemo imati veoma značajne sastanke.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

Predsednik Vučić je rekao da se sagledavaju mogućnosti i da će tražiti sednicu, i dodaje da ako im ne budu dozvolili hitnu sednicu, to će svakako biti signal.

- Sagledavamo sve mogućnosti, svakako ćemo tražiti, videćemo koji će dan biti sednica, pa čak i da neće da nam dozvole, neko mora da nam objasni, jer smo siti te dvostrane krivice. Očigledno je ko je ovde kriv, jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija, pa će se sve jasno videti čak i ako odbiju hitnu sednicu. Više ne mogu da se kriju iza toga.

Predsednik Vučić je rekao da će glavna tema njegovog govora u Njujorku biti glavni principi međunarodnog prava, kao i Kosovo i Metohija.

- Kao politički veteran u ovom poslu i kao neko ko će verovatno biti i najduže na vlasti do sada od kada imamo višestranačku demokratiju u Srbiji, želim da ostavim svoj pečat tim govorom i molim građane u Srbiji da to poslušaju. Biće u 5 sati popodne po srpskom vremenu, a govoriću činjenice i istinu i verujem da se mnogima neće dopasti - rekao je Vučić.

Kako kaže, možda će govoriti i nešto duže, dodaje da ako pokušaju da ga prekinu, da to neće dozvoliti.

- Nisam siguran da će bilo kome da se svidi, jer je puno licemera u svetu. Svi se pozivaju na principe, a ako principe koristimo samo onda kada nam odgovara, onda to više nisu principi, nisu načela.

Vučić je rekao da se mnoge zemlje drže međunarodnog prava i principa, osim u slučaju Srbije. Dodaje, takođe, da ne očekuje da će se nešto promeniti nakon njegovog govora.

- Da mi danas govorite kako je teritorijalni integritet i suverenitet jedne zemlje najvažniji, a nemate principe kada se ruši teritorijalni integritet Srbije. Samo mi tražimo da kako se poštuje u Ukrajini, da se poštuje i kod nas, a to je teritorijalni integritet Republike Srbije. Ja sam uzeo i izvadio od prethodna dva dana sve što su govorili, od predsednika Bajdena koji je imao veoma dobar govor, usaglasio bih se s njim, samo da nije imao drugu praksu kada je reč o Srbiji.

- Hoće li za nas biti kasno ili ne to je već drugo pitanje, a možete da vidite da i oni sa zapada i oni sa istoka, dižu glavu i počinju međusobno da se ujedinjuju i da traže svoje mesto pod suncem. To je jedan bespovratni proces. Kako da ekonomija ide napred, da ljudi žive bolje.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

- Mnogi hoće da svoje resurse koriste za bogatstvo svojih ljudi, to ne možete da zaustavite. Srbija je upravo zajedno i sa tm zeljama, ali želi da sarađuje sa svma. Samo tražimo da nam se obraćate sa poštovanjem, da nam ne vređate inteligenciju. Da nam ne govorite o jednim principima za Ukrajinu, a potpuno drugačijim za Srbiju. Kada smo krivi, recite "krivi ste", ali kada nismo nemojte da govorite da jesmo. Nemam problem sa tim koliko će neko tekstova da plati protiv mene, ili priloga da objavi. To je jedna borba iz koje oni ne mogu da izađu kao pobednici. Borba će biti duga, ne laka, ali sam siguran da će slobodarski svet da pobedi.

- Interesantno je kako drugačije zaključke izvlače Hrvati i lažni desničari u Srbiji. Morate da imate u vidu da Srbija nije član niti ODBK, niti NATO. Mi ne pripadamo ni jednom vojnom paktu, mi smo vojno neutralni, dok Jermenija nije bila neutralna, pripada ruskoj vojnoj formaciji, ali je napuštala svoje pozicije. Neću da ulazim u jermensku poziciju koja je svakako teška, to je nama prijateljski narod.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

- Što se nas tiče, mi imamo pravo da to radimo sa kim hoćemo i je naša stvar, jer smo mi vojno neutralni. Neće nam određivati ni Nemci ni Amerikanci ni niko sa kim ćemo mi vežbe da imamo, i sa kim ćemo sarađivati. Mi možemo da se oslonimo samo na sebe. Neki će reći "pa jeste, Rusi su nas napustili na KiM", što jeste tačno i ni dan-danas ne znamo zašto su napustili KiM i zašto smo u tom trenutku ostavljeni sami, ali neće da čuju argument da nas Rusi nisu bombardovali - rekao je predsednik.

Vučić odgovorio na pretnje ministra lažne države Kosovo Dželjaja Svečlje.

Naime, Svečlja je rekao da će Vučić biti uhapšen ako bude posetio Gračanicu, a na tu nebuloznu pretnju iz Njujorka je reagovao predsednik Vučić.

- Za mene su svetinje Gračanica i Dečani, kao i Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška. Ali iznad svega za mene je svetinja naš narod na Kosovu. Maltretirali su mi sina, mene će da hapse, videćemo ko će koga hapsiti - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija jeste mala, da se trudi da sarađuje sa svima, dodaje da kada je računanje na nekoga u pitanju, da ćemo uvek moći da računamo isključivo samo na sebe.

- Zato nam je potrebna jaka vojska, jaka ekonomija i mislim da to radimo. Naša vojska je mnogo jača, a biće još jača. Ulažemo mnogo i nastavićemo da ulažemo i da kupujemo. Mnogo očekujem od posete Republici Kini, za koju smatram da će biti jedna od najvažnijih poseta u istoriji Srbije u poslednjih 30 godina - rekao je Vučić i rekao da se ta poseta očekuje oko 16,, 17. oktobra.

Vučić je rekao da se ne plaši izbora već situacije na Kosovu i Metohiji. Dodaje da su za njega svetinja i Gračanica i Dečani, kao i Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška.

- Mi smo sada potpuno posvećeni onome što se zbiva na KiM i poseti NRK i to iz mnogo razloga. Treba da vidimo na koga i do koje mere možemo da računamo. Ovo već postaje takav bezobrazluk što Kurti radi a da niko ne reaguje - rekao je predsednik.

Kako kaže, oseća se miris slobode u svetu, snažnije neko ikada, iako ne mogu da kažem da nam je pred vratima, ali vidim kako slobodarska ideja dobija sve više poklonika u celom svetu.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

Tokom boravka u Njujorku, predsednik Vučić se sastaje sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, predsednikom Švajcarske Konfederacije Alanom Berseom, predsednikom Republike Koreje Jun Sok-jolom, predsednikom Republike Surinam Čandrikapersadom Santohijem, potpredsednikom Evropske komisije Marošem Ševčovičem, kao i mnogobrojnim zvaničnicima zemalja učesnica na zasedanju Generalne skupštine.

Predsednik prisustvuje i prijemu koji za učesnike Generalne skupštine priređuje kancelar kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc. Program učešća predsednika Vučića obuhvata i odvojen susret sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, kao i neformalni ručak za lidere Zapadnog Balkana na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borelja.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratiće se učesnicima 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u četvrtak, 21. septembra 2023. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track